Reisreportages Frankrijk (diverse gebieden)

Renske Cramer Creatief reizen Heerlijk Frankrijk DSC_0543 Een mooie voorjaarsdag in noordwest-Bretagne. Meteen meer foto’s bekijken? Ga naar het groene kader op deze pagina.

Frankrijk heeft een apart plaatsje in mijn hart. Het land is de afgelopen 20 jaar onze belangrijkste vakantiebestemming geworden. En we zijn er nog lang niet uitgekeken…

Toen ik heel jong was, kwam ik al jaarlijks in Frankrijk. Mijn ouders en ik gingen kamperen aan de Côte d’Azur. Drie lange dagen deden we over de reis. Want onze bejaarde ‘Eend’ (een Citroën 2CV ofwel Deux-Chevaux) reed op vlakke wegen hooguit 90 km/uur en bergopwaarts véél minder… En er waren nog bijna geen snelwegen in Frankrijk. Je moest over de ‘routes nationales’ en dus alle dorpen en steden door. Dat schoot niet erg op.

Reizen leuker dan verblijf

Maar… ik vond de heen- en terugreizen in dat vaak veel te warme en behoorlijk lawaaiige autootje eigenlijk veel leuker dan het verblijf in het warme zuiden. Want wat zag je veel onderweg! En wat vond ik het allemaal mooi en interessant. Tijdens die reizen ben ik verliefd geworden op Frankrijk. En die liefde is nooit meer overgegaan.

Toch weer naar Frankrijk

Als volwassene ben ik eerst eens wat andere landen in en buiten west-Europa gaan bekijken. Ik heb er veel moois gezien en veel leuks beleefd. Maar na verloop van tijd ging ik toch weer terug naar Frankrijk. Niet zozeer naar de zuidkust, want mijn partner en ik wilden ook wel eens wat andere delen van het land zien. En daarvan hebben we geen spijt gekregen. Wat heeft Frankrijk toch veel te bieden!

Zwerven door natuurparken

Het leukst vond ik onze caravanvakanties naar de prachtige regionale natuurparken van Frankrijk. Daarmee zijn we heel wat jaren zoet geweest, want er waren toen al veel van die beschermde gebieden. En er komen steeds nieuwe parken bij, zoals het Parc national des Forêts de Champagne et Bourgogne.

Duizenden foto’s van Frankrijk

Al met al heb ik de afgelopen decennia duizenden foto’s van Frankrijk gemaakt. De oudere foto’s zijn verloren gegaan of lelijk geworden. Maar van onze latere reizen hebben we gelukkig veel digitale plaatjes. Uit die beeldenschat heb ik een aantal fotopagina’s samengesteld. In het groene kader rechts vindt u de links naar die pagina’s.

P.S. Logeert u in Frankrijk ook zo graag in B&B’s? Maar bent u – net als ik – slecht ter been en hebt u moeite met traplopen? Dan weet u hoe lastig het is om gastenkamers op de begane grond te vinden. Daarom heb ik onze lijst van dergelijke kamers op deze site gezet. Hier leest u meer over het hoe en waarom van die lijst. En hier kunt u snel passende kamers vinden.