Reisreportage Frankrijk: de Ardèche

Renske Cramer Creatief reisreportage Ardèche Frankrijk Gorges de l Ardèche De Ardèche heeft de toerist enorm veel te bieden, waaronder de Gorges de l’Ardèche. Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Daar staat een kleine fotopresentatie.

Wanneer zijn we ook alweer in de Ardèche geweest? We moesten lang nadenken voordat we het antwoord wisten op die vraag. En we kwamen niet eens verder dan ‘ergens begin jaren tachtig’. We haalden wat mooie herinneringen op en besloten er opnieuw naartoe te gaan. En dat hadden we jaren eerder moeten doen.

Want het is zo’n prachtig, afwisselend gebied! Het is geen wonder dat dit gebied tot de meest toeristische van Frankrijk behoort. Van het vele natuurschoon noemen we

en het departement grenst ook nog eens aan het Parc national des Cévennes.

Andere bezienswaardigheden

Verder zijn er uiteraard tal van

  • bezienswaardige dorpen, zoals Désaignes, Jaujac, Balazuc en Thueyts met zijn Pont du Diable
  • interessant erfgoed als kastelen (als dat van Vogüé) en kerken (als de 12de eeuwse Saint-Vincentkathedraal van Viviers)
  • aardige musea

Ardèche: worstelen met weergoden

s’Zomers is het in de Ardèche vaak prachtig weer. Maar in het voor- en naseizoen wil het wel eens tegenzitten. Wij waren er begin juni en helaas, we troffen het niet.

Regen, hagel, natte sneeuw, stormachtige wind, onweer, het was een bijzonder afwisselend weerbeeld. We hielden het weerbericht nauwlettend in de gaten en als het even opklaarde, gingen we er snel op uit.

Monts d’Ardèche

We concentreerden ons op twee gebieden. Ten eerste het Parc régional des Monts d’Ardèche. Het is een indrukwekkend natuurpark, maar door het slechte weer zagen we er niet veel van. Zo probeerden we tot tweemaal toe naar de Mont Gerbier de Jonc (1.554 m) te rijden, maar steeds sloeg het weer drastisch om voordat we de top bereikten. En dropen we maar weer af…

Gorges de l’Ardèche

Ten tweede reden we de route door de Gorges de l’Ardèche. Dat was een matig genoegen. Want hoewel het een doordeweekse dag was, was het in beide richtingen razend druk op de niet al te brede weg. Dat begon al in het toeristische Vallon-Pont-d’Arc. Vervolgens reden we tot ongeveer het midden van de route in een traag voortkruipende kolonne.

Parkeren soms onmogelijk

Bij heel wat mooie punten, zoals de bekende Pont d’Arc, konden we niet parkeren om even het landschap te bewonderen en foto’s te maken. Pas rond lunchtijd werd het tijdelijk wat rustiger en konden we hier en daar toch nog wat plaatjes maken. Het leek echt wel hoogseizoen. We besloten in mei of eind oktober nog eens terug te komen. Misschien is het dan rustiger. En dan maar hopen dat het weer dan wél meezit…


Foto’s van de Ardèche

Hier vindt u wat foto’s van de Ardèche die ik maakte tijdens de spaarzame uren met mooi weer.