Reisreportage Frankrijk: Limousin

Foto van de Limousin op de site Renske Cramer Creatief De Limousin is een van de groenste streken van Frankrijk. Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Daar staat een fotopresentatie.

De Limousin was voor ons een regelrechte openbaring. Wat een mooi gebied, wat een ruimte, wat een rust! Als het aan mij ligt, gaan we daar veel vaker naar toe.

Het begon in 2005. We waren onderweg naar de Pyreneeën en reden op de snelweg van Parijs naar Toulouse. Het was mijn beurt om uit te rusten en daar was ik – na een enerverende rit over de Parijse rondweg – hard aan toe. Ik zat wat naar buiten te kijken en werd getroffen door het landschap.

Tien jaar later: eindelijk naar de Limousin

Ik keek op de kaart en zag dat het om de Limousin moest gaan. Naarmate we dichter bij de hoofdstad Limoges kwamen, werd het landschap indrukwekkender. ‘Wat een mooi gebied! Daar moeten we toch ook eens naartoe gaan’, zei ik tegen mijn partner. Pas 10 jaar later zou het er van komen.

Landschap Limousin is heel afwisselend

En het klopte: de Limousin is inderdaad mooi. Het weidse, heuvelachtige landschap is afwisselend. Parkachtige landschappen worden afgewisseld door rivier- en beekdalen, bossen, heidevelden, vennen en (stuw)meren. De regio telt twee natuurparken: dat van Millevaches op het gelijknamige plateau en het park Périgord-Limousin.

Lucht en water nog schoon

De streek schijnt een van de groenste van Frankrijk te zijn. De lucht- en waterkwaliteit zijn opvallend goed. Dat de luchtkwaliteit zo goed is, komt doordat er geen grote stedelijke gebieden zijn. Verder is er niet zoveel verkeer en nog maar weinig industrie. Dat betekent niet dat er behalve genieten van rust en natuur niets te beleven valt. Integendeel.

Limousin: meer dan rust en natuur

De streek telt bijvoorbeeld veel authentieke stadjes en dorpen, waar van alles te doen is (erfgoed, kunst, cultuur etc.). In het zuiden van de Limousin ligt de ‘Robijn van Frankrijk’: het rode dorp Collonges-la-Rouge. Ook Curemonte, Mortemart, Saint-Robert, Turenne en Ségur-le-Château zijn de moeite waard. Leuk winkelen kun je onder andere in Limoges, Tulle en Brive-la-Gaillarde.

Limousin nog niet zo toeristisch

De streek heeft dus in alle seizoenen veel te bieden. Desondanks heeft het internationale toerisme de Limousin nog niet ontdekt. In de vakantieperioden komen er vooral Franse bezoekers. Maar dat zal nog wel veranderen. De regionale autoriteiten doen er alles aan om het toerisme te bevorderen. (Deze site biedt veel nuttige informatie voor een bezoek.)

Wij zochten rust en natuur op

Wij hebben ons traditiegetrouw vooral beperkt tot de componenten Rust en Natuur en kwamen riant aan onze trekken. Landschappelijk het aardigst vonden we het gebied te noorden en oosten van Limoges (hoge heuvels, veel bos). Maar ook de departementen Creuse en Corrèze bekoorden ons zeer met hun parkachtig landschap, wouden en meren).

Een paar hoogtepunten van de Limousin

Hoogtepunten vonden we onder andere

  • de Gorges de la Dordogne
  • La Rigole du Diable in de vallei van de Thaurion, een indrukwekkend natuurmonument met rotsformaties en watervallen
  • de vallei van de Creuse. Deels rijd of loop je vlak langs het riviertje, deels hoog erboven.
  • het landschap rond St. Gousseaud (hoge heuvels, enorme wouden)
  • de route du Haut Limousin door de hoge en bosrijke Monts d’Ambazac (aan de westkant van het departement Creuse)

Lente en herfst in Limousin vaak nat

Van het Plateau van Millevaches (grote wouden, veel meertjes) en het natuurpark Périgord-Limousin hebben we minder gezien. Het weer zat tijdens ons verblijf niet erg mee. Vooral in de lente en de herfst wil het in de Limousin nogal eens regenen. Dat verklaart meteen waarom het gebied zo groen is… Wel is de herfst in de limousin vaak erg kleurrijk. Een lust voor het oog!

Regionale lekkernij: kastanjes

Wat ons verder opviel, was het enorme aantal kastanjebomen in de Limousin. Niet zelden ging het om exemplaren van een indrukwekkende omvang. Overal zag je mensen kastanjes rapen, want ze worden volop gebruikt in hartige en zoete regionale specialiteiten. Het is niet voor niets dat er een kastanjeblad is verwerkt in het wapen van de Limousin!

Limousin: een aanrader!

Al met al vonden wij de Limousin echt een aanrader. Het is een van de streken in Frankrijk waar ik graag zou willen wonen. We hebben ons dan ook voorgenomen dat we er snel nog eens naartoe gaan. Maar dan in de zomer, als het veel droger en warmer is. Nu maar hopen dat het niet wéér 10 jaar moet duren voor we dat voornemen kunnen realiseren….


Foto’s van de Limousin

Traditiegetrouw heb ik geprobeerd om met mijn camera de schoonheid van het gebied vast te leggen. Hieronder vindt u wat plaatjes die een indruk geven van wat u in de Limousin kunt verwachten.