Chambres d’hôtes au rez-de-chaussee: een handig overzicht

Renske Cramer Creatief artikel over chambres d’hôtes au rez-de-chaussée foto van een slaapkamer

Chambres d’hôtes op de begane grond zijn in Frankrijk vaak moeilijk te vinden

 

Portret van Renske CramerHebt u ook moeite met trappen lopen? En logeert u in Frankrijk graag in die gezellige chambres d’hôtes bij particulieren? Dan weet u hoe lastig het kan zijn om gastenkamers op de begane grond te vinden. Verhuurders van chambres d’hôtes en boekingssites vermelden die informatie vaak niet. Ik zal u een handje helpen. Op deze site staat vanaf vandaag een overzicht van chambres d’hôtes op de begane grond in een flink aantal departementen van het mooie Frankrijk.

We zijn er uit. Ook dit jaar gaan we tijdens de vakantie weer via chambres d’hôtes door Frankrijk trekken. Het belooft een mooie reis te worden! Nu alleen nog aanvullende overnachtingsadresjes met een kamer op de begane grond scoren. Want ik ben slecht ter been en heb dus moeite met traplopen. En dat wordt natuurlijk weer een heel gezoek.

Chambres d’hôtes beneden? Zoekt en gij zult vinden

Er zijn er ongetwijfeld genoeg, want Frankrijk telt zo’n 61.000 particuliere verhuurders van chambres d’hôtes (stand: eind 2017). Heel wat van hen zullen wel een of meer kamers op de begane grond (rez-de-chaussée) of op tuinniveau (rez-de-jardin) hebben. Maar de verhuurders van die B&B’s en de boekingsorganisaties vermelden dat vaak niet op hun sites.

Renske Cramer Creatief artikel over chambres d’hôtes foto van een mooie tuin

Een chambre d’hôtes met een prachtige, parkachtige tuin op een schitterende locatie in het zuidoosten van Frankrijk. Wat waren we graag langer in deze B&B gebleven….

Aanbieders staan niet stil bij beperkingen

Als je particuliere verhuurders van chambres d’hôtes vraagt waarom ze hun kamer(s) op de begane grond niet vermelden, kijken ze je vaak glazig aan. Daar hebben ze – mobiel als ze zelf zijn – nog nooit aan gedacht… Sommigen voegen die informatie dan alsnog toe aan hun vermeldingen op boekingssites en aan hun eigen website.

Reisbranche laat minder validen in de kou staan

En de reisbranche? Tja, die denkt nu eenmaal voornamelijk aan de medemens zonder motorische beperkingen. Want die groep vormt de meerderheid en levert dus de meeste omzet op. (Lees ook: Reizen met beperkingen: het kan zoveel beter!) Jammer, want daardoor missen zij en hun B&B-verhuurders steeds meer omzet.

‘Beperkten’ willen ook graag reizen

Want het aantal ouderen neemt snel toe en zij reizen veel. Een deel van hen is of wordt slechter ter been. De ouderdom komt nu eenmaal vaak met gebreken. (Ik spreek uit bittere ervaring…) Maar ook veel senioren met lichamelijke beperkingen willen nog reizen. Zij zoeken dus kamers op de begane grond. En in het geval van chambres d’hôtes kost dat erg veel tijd, zo hebben ook wij ervaren.

‘Begane grond’ geen selectiecriterium

Voor elke reis zitten we uren te snuffelen op internet en in papieren gidsen. Op internet zoeken we via Google en op boekingssites van chambres d’hôtes. Onze belangrijkste bron van informatie is nog altijd de site van SAS Gîtes de France. Die vermeldt bij een deel (!) van de adressen op welke etage de kamers zich bevinden. Maar ‘kamer op de begane grond’ is ook op deze site helaas geen selectiecriterium. Wij gaan dus ook op die site op ambachtelijke wijze op kamertjesjacht.

Domweg alle adressen doorlopen

Dat doen we als volgt. We kiezen de regio die we willen bezoeken en checken in dat gebied domweg álle B&B’s met 3 of 4 korenaren (épis). (Met die korenaren geeft SAS Gîtes de France het kwaliteitsniveau aan; 3 épis vinden wij het minimum.) Bij de overige selectiecriteria vinken we natuurlijk steevast ‘wifi’ aan ;-) En we zoeken een kamer met een douche, liefst een inloopdouche (douche à l’italienne).

Ligbad is onneembare horde

Want een ligbad (baignoire) is voor mij en veel andere senioren met motorische beperkingen een onneembare horde. En verder kijken we of de bedden er op de foto’s erg doorgezakt uitzien. Want we komen in Franse B&B’s nogal eens erg slechte bedden tegen. En daar houd ik het met mijn versleten rug en heupen niet lang meer op vol.

Renske Cramer Creatief artikel over chambres d’hôtes foto van een authentieke Franse gastenkamer

Een kamer in een oud, karakteristiek huis op Corsica. Het leuke van verblijven bij particulieren is dat je vaak op prachtige plekjes en/of in bijzondere huizen terecht komt.

Aanbieders investeren niet in voorzieningen

Je kunt op de site van SAS Gîtes de France ook het selectiecriterium ‘Accessibilité Tourisme & Handicap’ (toegankelijk voor gehandicapten) aanvinken. Maar dat levert meestal weinig op. Ten eerste zijn er niet zoveel van die kamers.

De criteria voor deze categorie zijn streng. De ruimten moeten aan bepaalde afmetingen voldoen en speciale voorzieningen bevatten. Veel aanbieders van chambres d’hôtes zien het niet zitten om daarin te investeren. Daarvoor is het aantal reizende gehandicapten nog te gering.

‘Invalidenkamer’ heeft voor- en nadelen

Ten tweede zijn dergelijke ‘invalidenkamers’ voor mensen met weinig of geen beperkingen niet altijd handig. Zo zitten de wastafels en spiegels vaak op rolstoelhoogte. Dat is voor niet-rolstoelgebonden mensen te laag. Zo diep bukken vormt een forse belasting voor mijn versleten onderrug. Wij zetten in zo’n geval dus maar een stoel uit de kamer voor de wastafel.

Aanbod chambres d’hôtes varieert per regio

Maar hoe dan ook, na verloop van tijd levert ons gezoek dan wel een paar bruikbare adressen op. Het aanbod van kamers op de begane grond varieert nogal per regio. Maar de afgelopen jaren is onze lijst van geschikte B&B’s toch aardig gegroeid. Zo aardig, dat we hebben besloten hem voor onze motorisch beperkte medemensen op de site te zetten. (Voor alle duidelijkheid: dit is geen commerciële activiteit; ik verdien er geen cent mee.)

Lijst gerangschikt op departement

De lijst van geschikte B&B’s bevat momenteel al meer dan 300 adressen en is gerangschikt op departement. Onder elk departement staat een lijstje met plaatsnamen plus de naam of omschrijving van de B&B. Die naam/omschrijving is een link. Als u hem aanklikt, komt u terecht op een boekingssite of op de site van de eigenaar, waar u meer informatie vindt.

Meer adressen voor de zekerheid

Overigens hebben wij lang niet alle B&B’s van deze lijst bezocht. We zoeken altijd veel meer adressen op dan we nodig hebben. Gewoon voor het geval dat

  • een kamer bezet is als we in de buurt komen (we reserveren nooit lang van tevoren, want je weet nooit hoe zo’n reis precies verloopt…)
  • een kamer tegenvalt, bijvoorbeeld doordat het bed te slecht is voor mijn kapotte rug en heupen.

Zeker in de drukkere perioden bleek dat steeds weer een goede strategie.

Wat mag u verwachten?

Als u adressen zoekt in steden, hoeft u in onze lijst niet op zoek te gaan. Want als wij naar Frankrijk gaan, zoeken we primair naar

  • rustig gelegen logeeradressen op het platteland (liefst buiten de bebouwde kom)
  • met parkeerruimte op het erf, zodat je in principe een deel van je bagage in de auto kunt laten (mits die spullen uit het zicht liggen!)
  • met een of meer kamers op de rez-de-chaussée of de rez-de-jardin
  • met een eigen badkamer (met douche en wc)
  • met wifi

Wat kosten die kamers?

De kamerprijzen variëren voor 2 personen van circa € 50 (3 épis) tot zo’n € 120 (4 épis) per nacht, inclusief ontbijt (prijspeil 2017). Meestal betalen wij zo’n 60 à 70 euro voor een overnachting. Reist u alleen, dan is de kamer vaak iets goedkoper. In het hoogseizoen (medio juni tot half september) zijn kamers soms duurder.

Renske Cramer Creatief artikel over chambres d’hôtes foto van een douche

Met een opstapje in de vorm van een of meer blokjes hout kom ik meestal nog wel op eigen kracht in dergelijke douchecabines.

Waarop moet u verder nog letten?

  1. Een kamer op de rez-de-chaussée of de rez-de-jardin wil nog niet zeggen dat u haar kunt bereiken zonder wat op- en afstapjes te trotseren. Voor mij is dat meestal (nog) niet zo’n punt. Maar als u er wel moeite mee hebt, raad ik u aan voor het boeken even contact op te nemen met de eigenaar van de desbetreffende chambre d’hôtes.
  2. Een douche kan een inloopdouche zijn, maar ook een douchecabine op een verhoging en/of met een drempel. Soms is de instap dan best hoog. Maar dat kun je op de boekingssites en/of de sites van de eigenaars niet altijd (goed) zien. Voor die hoge douches hebben wij een opstapje bij ons (een of meer blokjes hout). Daarmee lukt het me vaak nog wel om me er zelfstandig in te hijsen ;-) Is dat voor u geen optie? Vraag de B&B-eigenaar dan wat de situatie is.
  3. Dat de kamer (relatief) makkelijk te bereiken is, wil nog niet zeggen dat u op uw weg naar bijvoorbeeld een eetkamer of verblijfsruimte niet op obstakels als opstapjes en trappen stuit. Ook hier geldt: van te voren even navragen.

Veel verloop onder de chambres d’hôtes

O ja, nog iets. De laatste tijd is er nogal wat verloop onder de chambres d’hôtes. Gemiddeld verdienen verhuurders bij een redelijke bezettingsgraad zo’n € 10.000 per jaar aan een kamer. Wie weinig kamers heeft, kan er dus niet van leven. In sommige regio’s is de concurrentie groot en vallen de verdiensten steeds vaker tegen. Op een gegeven moment loont het voor de eigenaars dan niet meer om hun B&B open te houden.

Adres onvindbaar? Even googlen!

De afgelopen weken hebben we alle adressen nog eens gecheckt. Er waren er al heel wat verdwenen. Het kan dus best zijn dat B&B’s niet meer bestaan tegen de tijd dat u ze wilt benaderen. Ons advies: google ze dan voor alle zekerheid nog even. Want soms is bij voorbeeld alleen het adres van hun site veranderd. Of zijn ze overgestapt naar een andere boekingssite. En dan komt u ze in de zoekresultaten gewoon weer tegen!

Bonnes vacances!

Natuurlijk houd ik het overzicht zo goed mogelijk up-to-date. Maar uw hulp is daarbij zeer welkom. Kunt u een chambre d’hôtes uit de lijst niet vinden? Meld het me even, dan haal ik dat adres er uit. Weet u nog een adresje dat niet in het overzicht zou misstaan? Laat me ook dat even weten, dan zet ik het er in. U kunt uw meldingen doorgeven via het contactformulier. Bij voorbaat mijn dank!

Rest me nog u een fijn verblijf in dat heerlijke Frankrijk toe te wensen. Bonnes vacances!

Renske

 

Zoek een gastenkamer op de begane grond