Reisreportage Frankrijk: de Aveyron

Een foto van de pagina over de Aveyron (Frankrijk) op de site Renske Cramer Creatief Het imposante landschap van de Aubrac. Meteen meer foto’s van Aubrac en Aveyron bekijken? Scroll naar beneden! Daar vindt u twee fotopresentaties.

De Aveyron behoort tot de grotere departementen van Frankrijk. Het gebied strekt zich uit van de rivier de Lot in het noorden tot de Tarn in het zuiden. En het heeft verbazend veel te bieden, van prachtige landschappen tot interessant erfgoed. We hebben ons suf gefotografeerd…

De Aveyron is een geografische lappendeken. Grofweg valt het gebied uiteen in vier belangrijke regio’s:

 • de Aubrac in het noorden (waarover verderop meer)
 • Le Ségala in het westen, een afwisselend agrarische streek
 • Le Lévézou in het midden, een plateau met een gemiddelde hoogte van 900 meter in het midden van het departement. De hoogste top is de Puech del Pal (1.155 m). Hier vind je veel veeteelt
 • in het zuiden de causse (het kalkplateau) van Le Larzac (enorme steppen, ook weer met veel veeteelt)

Les Rougiers: de regio van de rode zandsteen 

Het plateau van Le Larzac en Le Lévézou worden onder andere met elkaar verbonden door de bekende brug van Millau. Interessant vonden we ook Les Rougiers in het zuiden. Dat zijn gebieden die bestaan uit rode zandsteen, zoals de Rougier de Camarès (n de buurt van Montlaur). (Hier vindt u een nauwkeuriger indeling van de Aveyron.)

De Aveyron: een landschappelijk avontuur

Het departement kent een grote diversiteit aan landschappen. Je vindt er bijvoorbeeld

 • indrukwekkende gorges (onder andere die van de Quercy, de rivier de Viaur en de Tarn)
 • causses. Het Parc naturel régional des Grands Causses ligt voor het grootste deel in de Aveyron
 • vijf kolossale meren, zoals het bekende Lac de Pareloup (1.290 ha groot!)
 • diepe dalen met veel wouden en riviertjes

Veel cultuur en erfgoed

Verder vindt u in het departement tal van bezienswaardigheden, als

 • oude kastelen (zoals het imposante kasteel van Montaigut)
 • oude steden en dorpen, waaronder tempeliersplaatsen en versterkte bastides als Najac en Sauveterre-de-Rouergue en
 • meer dan 100 musea

Zeker in het hoogseizoen wordt er in de regio van allerlei leuks georganiseerd.

Hoge heuvels, uitgestrekte bossen

We zijn tweemaal in de Aveyron geweest. De eerste keer waren we op doorreis en hadden we maar een paar dagen ingepland voor de streken ten noorden van Rodez. Veel te weinig natuurlijk, temeer daar het weer niet erg meewerkte. Ondanks de stromende regen verkenden we eerst het prachtige, rustgevende landschap van de Vallon met zijn hoge heuvels en uitgestrekte bossen.

Langs Lot en Aveyron

Vervolgens concentreerden we ons op de rivieren de Lot en de Aveyron richting Villefranche-de-Rouergue. Aanraders op het laatste traject: de middeleeuwse dorpen Najac en Belcastel. Mooi vonden we ook de rit door de Vallée du Lot richting Conques en de Gorges de l’Ouche (nabij Conques).

Aubrac: onherbergzaam maar mooi

Tot slot bezochten we het westelijke deel van de indrukwekkende Aubrac. Een licht heuvelend weidegebied op 1.000 tot 1.400 meter hoogte met hier en daar wat beukenbossen, rotspartijen, heidevelden en meren. Af en toe kom je burons (traditionele herdershutten) tegen. Een dunbevolkte, onherbergzame streek, waar wolven huizen. We zijn daar nog lang niet uitgekeken.

Het midden en zuiden van de Aveyron

De tweede keer verbleven we op het plateau van Le Lévézou in het midden van het departement. Van daaruit verkenden we het de streken bezuiden Rodez. Hoewel we nu wat meer tijd hadden, hebben we nog steeds veel niet gezien. Die leuke, kleine weggetjes schieten niet echt op. Al helemaal niet als je vaak stopt om foto’s te maken.

Pittoresk schiereiland in de Tarn

De meeste tijd brachten we door in het zuiden en zuidoosten.We genoten onder (veel) andere van de rit langs de Tarn van Ambialet via de Gorges des Raspes tot Saint-Rome-de-Tarn. Het middeleeuwse Ambialet ligt op een pittoresk plekje: een schiereiland in de Tarn. Het plaatsje omvat onder andere enkele oude kerken en een klooster.

De Aveyron: wordt vervolgd!

Onze eerste kennismakingsrondjes door de Aveyron smaakten al met al duidelijk naar meer. Maar het departement is zo groot dat we er in feite nog maar weinig van hebben bekeken. Zonde, want er is zoveel moois te zien en zoveel leuks te beleven! We hebben dan ook afgesproken om nog eens naar dit gebied te gaan. Maar dan veel langer. De Aveyron is het meer dan waard.

Meer weten?

Op het wereldwijde web is veel te vinden over de Aveyron. Een paar aardige sites:

Foto’s van de Aveyron

Hieronder ziet u wat van mijn foto’s van de Aveyron. Verder naar beneden vindt u een apart gedeelte met foto’s van de Aubrac.

Foto’s van de Aubrac