Reisreportage Frankrijk: Haute-Marne

Renske Cramer Creatief reizen Frankrijk landschapsfoto van de Haute-Marne De Haute-Marne heeft een afwisselend landschap. Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Daar vindt u een fotopresentatie.

De Haute-Marne is zo’n streek waar we regelmatig een of twee dagen blijven hangen als we er langs komen. Het is er mooi en – buiten het hoogseizoen – nog niet zo toeristisch.

Het aardigste vinden we het deel ten westen van de A 31 (de autoroute Langres-Dijon) tot aan de lijn Châtillon-sur-Seine – Dijon (maar daar zit je eigenlijk alweer in de Côte d’Or). De Haute-Marne is een afwisselend en licht heuvelend agrarisch gebied dat nog voor zo’n 40% uit bos bestaat.

Haute-Marne waterrijk gebied 

De Haute-Marne wordt doorsneden door tal van beken en riviertjes. Zo ontspringen de Seine, Marne, Saône en Aube in dit gebied. Verder vindt u er het Lac du Der, met 4.800 hectare een van de grote stuwmeren van Europa. Het is niet alleen belangrijk voor de watersport, maar ook voor trekvogels.

Veel bezienswaardigheden

Ook qua bezienswaardigheden komt de bezoeker royaal aan zijn trekken. Interessant vonden we de vestingstad Langres. Leuk is ook het kuuroord Bourbonne-les-Bains. Verder zijn er de nodige kastelen, interessante kerken en boeiende musea.

Aardig is onder andere het museum dat is gewijd aan de legendarische generaal Charles de Gaulle in Colombey-les-Deux-Eglises.

Wordt de Haute-Marne een parc régional?

Sinds 2009 wordt er al gesteggeld over de vraag of de Haute-Marne deel moet gaan uitmaken van een parc régional. Het gaat om het Parc naturel régional entre Champagne et Bourgogne, dat inmiddels is omgedoopt tot Parc national des Forêts de Champagne et Bourgogne. Dat moet zich gaan uitstrekken tussen de Vogezen, de Haute-Saône en de Haute-Marne.

Boeren vrezen strengere regelgeving

Landschappelijk en milieutechnisch is daar veel voor te zeggen. Maar vooral onder de boeren in de betrokken regio’s stuit het parc op verzet. Ze vrezen de strengere wet- en regelgeving die voor (onder andere) agrariërs in de parcs naturels régionaux gelden. In de loop van 2015 wilde de Franse overheid al knopen doorhakken over het gebied. Maar tot nu toe (begin 2017) is dat nog niet gelukt.

 


Foto’s van de Haute-Marne

Tijdens onze diverse bezoeken aan de Haute-Marne heb ik heel wat foto’s gemaakt. Hieronder vindt u een selectie.