Reisreportage Frankrijk: de Haut-Languedoc

Renske Cramer Creatief reizen landschapsfoto van de Haut-Languedoc De Haut-Languedoc: een verbazend gevarieerd landschap. Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Daar vindt u een fotopresentatie.

We hadden ze al vaak zien liggen, de bergen van de Haut-Languedoc in het zuiden van het Massif Central. Van een afstandje, als we er in de buurt waren. Steeds zeiden we tegen elkaar: die gaan we nog eens van dichtbij bekijken. En dat bleek een heel goed idee.

Het Parc naturel régional du Haut-Languedoc bestrijkt 260.500 hectare en is landschappelijk verbazend gevarieerd. Het omvat zeven gebieden met veel natuurschoon:

  • in het noorden de Monts de Lacaune (gemiddelde hoogte: 500 m)
  • in het noordoosten de Caroux-Espinouse (een wijds, heuvelachtig gebied dat afdaalt naar de kust van de Languedoc) en de Monts d’Orb met de vallei van de Orb
  • in het zuid(oost)en de Vignes et Vallées, een gevarieerd gebied met veel wijnbouw
  • in het zuid(west)en de Montagne Noire, een bergketen met enorme wouden en een rijke flora en fauna
  • in het westen en noordwesten de Sidobre (heuvels, bossen, bergstromen en enorme granietformaties)

De meren van de Haut-Languedoc

In het midden van de Haut-Languedoc ligt ten slotte het Plateau des Lacs, een coulissenlandschap met veel bos en vier fraaie meren, zoals het bekende Lac de Lazouas (400 ha) op 800 meter hoogte. Wij vonden het Lac de Vésoles het leukst. Het ligt op ruim 1.000 meter hoogte en de natuur oogt er nog ongerept. Je kunt te voet of per fiets mooie dagtochten rond dit meer maken.

Spectaculaire panorama’s…

Wij vonden het plateau wel aardig, vooral in het wat geaccidenteerdere noordwesten. Maar we verkenden vooral de landschappelijk veel interessantere, bosrijke randen van de hoogvlakte. Je stuit er niet zelden op spectaculaire panorama’s en steile afdalingen. Een mooie trip vonden we bijvoorbeeld de route via de smalle D180 naar de Col de l’Espinouse (1.124 m) en vervolgens naar het Lac de Lazouas.

en een benauwend défilé

Verder bezochten we het Lac de Salagou (nabij Clermont-l’Hérault), dat in een imposant gebied met rode aarde ligt. En de Gorges de l’Hérault met het bekende dorp St.-Guilhem-le-Désert. Op een gegeven moment wringt de weg zich door een smalle kloof met steile, vaak nauwelijks begroeide rotswanden. Ik vond dit ‘défilé’ een fascinerend, maar wel wat benauwend stuk. Uiteindelijk komt de weg uit op een schraal kalkplateau (causse).

Meer lezen over de Haut-Languedoc?

Meer lezen over het Parc naturel régional du Haut-Languedoc? Op deze site vindt u een aardige beschrijving van de zeven gebieden (in het Nederlands).


Foto’s van de Haut-Languedoc

Hier ziet u wat foto’s die ik in de Haut-Langedoc heb gemaakt.