Reisreportage Frankrijk: Cévennes

Renske Cramer Creatief foto van de Cévennes uit de reisreportage De Cévennes: onwaarschijnlijk mooi… Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Daar vindt u een fotopresentatie.

Tja, de Cévennes. Het rijke natuurschoon van deze dunbevolkte streek blijft ons maar trekken. Als we in de buurt zijn, proberen we er altijd een paar dagen te blijven. Steeds ontdekken we weer nieuwe kanten van dit veelzijdige gebied.

De Cévennes liggen in het zuidoosten van het Massif Central. Het is een onwaarschijnlijk mooi gebied, dat de UNESCO heeft opgenomen op de werelderfgoedlijst onder de noemer mediterraan agropastoraal cultuurlandschap. Een deel van de regio is bovendien parc national. Wie goed zoekt, vindt er heel zeldzame flora en fauna.

Causses, gorges en bergen

Het landschap bestaat onder meer uit causses (kalkplateaus), hoge bergen en indrukwekkende gorges met rivieren als de Tarn en de Jonte. Verder zijn er heel wat prachtige grotten (zoals de Grotte des Demoiselles) en andere landschappelijke fenomenen, zoals het Cirque de Navacelles en de Chaos van Montpellier-le-Vieux.

Smalle en bochtige bergwegen

Het is echt teveel om op te noemen. Wie alle hoogtepunten van de streek wil zien, moet er een paar weken blijven. Je moet dan niet opzien tegen het rijden van een paar honderd kilometer per dag. En dat over vaak smalle en bochtige bergwegen, dus dat schiet niet echt op. Zeker niet als je – zoals wij – regelmatig stopt om foto’s te maken…

Cévennes toeristische trekpleister

De Cévennes zijn erg in trek bij toeristen, dus u kunt het hoogseizoen beter mijden. Het voorseizoen is een stuk aantrekkelijker, zeker als de bloemen overal in bloei staan. Wij bezoeken de streek het liefst in het naseizoen om te genieten van de prachtige herfstkleuren. Helaas is het er in de herfst soms erg slecht weer.

Drie etmalen regen

De laatste keer dat wij er waren, vielen we wat dat betreft royaal in de prijzen. Het regende drie etmalen (!) vrijwel non stop (!!) en niet zo zuinig ook. Het leidde hier en daar tot flinke wateroverlast. We moesten dus nogal wat items van ons programma schrappen. Hè bah, moeten we nóg een keer terug naar de Cévennes ;-)

Wat we wel deden 

Om te beginnen reden we de Corniche des Cévennes. Deze hooggelegen (en gemakkelijke!) route tussen St. Jean-du-Gard en Florac biedt schitterende vergezichten. Een weg die daaraan parallel loopt, van St. Jean naar St. André-de-Valborgne, is trouwens ook de moeite waard.

Mont Aigual en Gorges du Tarn

Verder gingen we naar de Mont Aigual (1.567 m), vanwaar je bij helder weer een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. Je kunt er ook fantastisch wandelen. De laatste dag bekeken we een deel van de Causse Méjean en reden we aansluitend het lage gedeelte van de Gorges du Tarn (St. Enimie-Florac).

Meer lezen over de Cévennes?


Foto’s van de Cévennes

Een kleine verzameling van de foto’s die ik tijdens ons laatste verblijf in de Cévennes maakte.