Reisreportage Frankrijk: Vosges

Renske Cramer Creatief reizen Frankrijk landschapsfoto van de Vosges De veelzijdige Vosges: volop genieten! Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Daar vindt u een fotopresentatie.

De Vosges (Vogezen) hebben we voor het eerst bezocht in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Een tijdje terug vonden we het dan ook de hoogste tijd om de kennismaking met dit middelgebergte te hernieuwen.

Die hernieuwde kennismaking is ons goed bevallen. Zij het dat het gebied in de voorbije decennia wel een stuk toeristischer en drukker is geworden. We waren er begin oktober, ruim voordat de herfstvakanties zouden losbarsten. En we verbaasden ons over het grote aantal mensen dat zich in de bergen kwam verpozen, ook buiten de weekends.

Nog genoeg rust en ruimte

Maar als je toeristische hoogtepunten als de prachtige Route des Crêtes, de Col de la Schlucht (1.139 m) en de Grand Ballon (met 1.424 meter de hoogste top) mijdt, kun je nog meer dan genoeg rustige weggetjes en plekjes vinden. We hebben ons dan ook prima vermaakt, temeer daar het weer aardig meewerkte.

Landschap Vosges is afwisselend

Maar al die bezoekers hebben groot gelijk, want de Vosges vormen een mooi, interessant en veelzijdig gebied. Het landschap is divers:

  • het westen en noorden bestaan uit vriendelijke, deels beboste heuvellandschappen
  • het centrale bergland fascineert met zijn kenmerkende afgeronde toppen (‘ballons’), zijn wouden, zijn stuwmeren en zijn alpine flora en fauna (onder andere gemzen!)
  • in het oosten komt u hellingen met wijnbouw tegen alvorens in het Rijndal te belanden
  • in het zuiden ligt het fraai gestoffeerde Pays des Mille Étangs, het land van de 1.000 meren in de Vosges Saônoises

Vosges: meer dan alleen natuur

Behalve mooie natuur bieden de Vosges ook veel ander vermaak. Zo kun je er natuurlijk prima wandelen, mountainbiken, watersporten en parapenten. ’s Winters kun je er langlaufen, skiën en andere wintersporten beoefenen. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in historische gebouwen en musea. De steden bieden uiteraard zo hun eigen vertier. En last but not least: je kunt prima eten in de Vosges!


Foto’s van de Vosges

Hieronder ziet u wat foto’s van onze laatste reis naar de Vosges. We hebben ons vooral geconcentreerd op het centrale bergland. Aan het Pays des Mille Étangs zijn we helaas niet toegekomen. Dat bewaren we dus voor een volgende keer.