Reisreportage Frankrijk: de Livradois-Forez

Renske Cramers foto van de Livradois-Forez als header op de site Renske Cramer Creatief De Livradois-Forez is een oase van natuur, ruimte een rust. Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Onder de tekst staat een fotopresentatie.

Weet u waar de Livradois-Forez ligt? Nee? Dan bent u niet de enige. Zelfs heel wat Fransen weten deze streek niet aan te wijzen op de kaart. Geen wonder dat het toerisme er nog niet zo ontwikkeld is. Toch heeft deze regio veel te bieden. Zoals fraaie landschappen met een rijke en diverse flora en fauna.

De Livradois-Forez ligt in het oosten van de Auvergne, grofweg tussen Clermont-Ferrand, Feurs en Le Puy. In het westen van de streek ligt de Livradois, waarin het grootste deel van het Parc naturel regional Livradois-Forez ligt. Met ruim 320.000 hectare behoort het tot de grootste regionale natuurparken van Frankrijk.

Heuvels, bossen en weldadige rust

Het noorden van de Livradois is een agrarisch gebied. Naarmate je verder naar het zuiden rijdt, wordt de streek heuvelachtiger en beboster. Ten slotte kom je op een hoogvlakte met immense wouden, die boven de 1.000 meter ligt. En overal heerst een weldadige rust. Heerlijk!

Monts du Forez en trogdalen

In het oosten van de Livradois-Forez vindt u de Forez met trogdalen, venen en oude beuken- en sparrenbossen. In het noorden van dit gebied liggen de Monts du Forez. Een aanrader vinden we daar de Col du Béal (1.390 meter) en omgeving, waar je heerlijk kunt wandelen.

Livradois-Forez: meer dan natuur

Verder vindt u in de Livradois-Forez natuurlijk aardige dorpen en steden. We noemen de middeleeuwse steden Thiers en Billom met zijn knoflookmarkt. La Chaise-Dieu wordt gedomineerd door een kolossale, gotische abdijkerk die dateert van 1344. Een bezoekje waard!

Kaas uit een beschermd landschap

Ambert staat onder andere bekend om de Fourme d’Ambert, een heerlijke blauwschimmelkaas. Die wordt geproduceerd op Les Hautes Chaumes du Forez, een beschermd landschap op 1.300 meter hoogte.

Aandacht voor oude ambachten

De Livradois-Forez is rijk aan allerlei erfgoed. Je kunt er onder andere kennismaken met allerlei oude ambachten. Er is zelfs een speciale route voor uitgezet. Deze Route des Métiers voert u langs meer dan 40 kastelen, musea en ambachtelijk werkende agrarische en andere ondernemingen.

Kastelen met prachtig uitzicht

Van de kastelen bezochten we die van Mauzun en Montmorin. Landschappelijk gezien ligt dat van Mauzun het leukst. Maar vanaf de burcht van Montmorin heb je het mooiste uitzicht over de omtrek. Je ziet niet alleen het laagland rond Billom, maar bij helder weer ook de Volcans d’Auvergne bezuiden Clermont-Ferrand.

Meer weten over de Livradois-Forez?

Op het wereldwijde web is nog niet zo veel informatie te vinden over dit gebied, zeker niet in het Nederlands. Maar op deze site vindt u wat algemene toeristische informatie.


Foto’s van de Livradois-Forez

Hier vindt u wat foto’s die ik in de Livradois-Forez heb gemaakt.