Reizen: graag en veel

Onze camera’s maken meestal overuren tijdens onze reizen.

Houdt u ook zo van reizen? Heerlijk vind ik het! Andere landschappen en steden en dorpen verkennen. Bezienswaardigheden bekijken. Galeries en musea bezoeken. Wandeltochten maken door prachtige natuur. Een middagje relaxen aan een kabbelend beekje of een mooi meer. Lekker eten. Als het aan mij lag, was ik altijd onderweg.

We hebben de voorbije decennia dan ook heel wat afgereisd. Jaarlijks probeerden we minstens twee langere vakanties + nog wat korte tripjes (lange weekends, midweekjes) te organiseren. We reisden vooral in west-Europa, soms daarbuiten (Tunesië, Thailand, Singapore, Indonesië, VS).

Meestal reizen per auto

Toen we begin jaren ’70 nog geen auto hadden, gingen we noodgedwongen met de trein of het vliegtuig op reis. De trein beviel ons nog het best; je ziet veel en we vonden het relaxter dan vliegen. Toen we eenmaal een autootje hadden, zijn we meestal per heilig koetje op pad gegaan. We verbleven in bed & breakfasts en eenvoudige hotelletjes. Maar op een gegeven moment hadden we schoon genoeg van al die groezelige kamers en het eten buiten de deur.

Een doorkijkje in het regionale natuurpark van de Morvan (F). We vonden het park zo mooi, dat we het twee keer hebben bezocht.

Een doorkijkje in het regionale natuurpark van de Morvan (Frankrijk). We vonden het park zo mooi, dat we het inmiddels vier keer hebben bezocht. En dat doen we niet zo gauw.

Ideaal: reizen met de caravan

We kochten een caravan en daarmee bereisden we in een jaar of 15 vooral de regionale natuurparken van Frankrijk. Een of twee parken per reis. Prachtig! En dat kamperen is me goed bevallen. Om te beginnen hadden we een prima bed en een keurig badkamertje met douche en wc in de caravan. Bovendien zat er een goed uitgerust keukentje in, zodat we ons eigen potje konden koken en onderweg verse koffie konden zetten. En dan die vrijheid! Buiten het hoogseizoen geen gedoe met reserveren. Lekker gaan en staan waar je wilt. Ideaal.

Even bijkomen op de camping

Tussen de vakanties stalden we die caravan op een camping in de Ardennen. We gingen er zoveel mogelijk (lange) weekends en weekjes naartoe, in alle jaargetijden. Want vanuit onze toenmalige woonplaats was het maar zo’n 2,5 uur rijden. Wat hield ik van die korte reizen. Ik genoot intens van de frisse lucht, de rust, de tochtjes door de prachtige omgeving en onze wandelingen door die reusachtige wouden. Je was er echt even helemaal uit en kwam uitgerust terug op je werk.

Onze ouwe, trouwe caravan op zijn plekje in de Ardennen.

Onze ouwe, trouwe caravan op zijn plekje in de Ardennen. (Gedigitaliseerde dia.)

Vakanties vielen in het water

Maar aan alles komt een eind. Na de zoveelste ‘carrièreverhuizing’ woonden we veel te ver van de caravan af. De reistijd naar de camping bedroeg al gauw een uur of 6 en we hadden ook niet meer zoveel vrije tijd. We kwamen nauwelijks meer in de Ardennen en zelfs de zomervakanties vielen soms in het water. Het werk ging steeds vaker voor. Op een gegeven moment hebben we de caravan maar weggedaan. Met bloedend hart, dat spreekt.

Met een huurcaravan naar Noorwegen

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan ;-) Later hebben we nog een keer een handige, kleine caravan gehuurd om Noorwegen te bezoeken. We hebben een week of vier rondgetrokken door zuid- en midden-Noorwegen. We bekeken de fjordenkust en het binnenland. Wat een mooi land! Maar o, wat hebben we slecht weer gehad. Veel regen, wind, bittere kou en zelfs sneeuw. Dat hadden we in die periode (eind juni-begin juli) niet verwacht. Gelukkig waren we qua uitrusting op (bijna) alles voorbereid.
Een schattige gîte rural midden in de Pyreneeën.

Een van de leukere vakantiehuisjes waarin we verbleven. Deze schattige gîte rural staat midden in de Franse Pyreneeën.

Vakantiewoningen en bed & breakfasts

Daarna volgde een periode waarin we vooral naar vakantiewoningen gingen, vaak weer in Frankrijk. Die reizen vond ik minder. We troffen het niet altijd met de huisjes en zo’n vakantie komt voor moeder-de-vrouw toch neer op het tijdelijk verplaatsen van je huishouden. Vervolgens hebben we nog wat reizen gemaakt langs bed & breakfasts. Die zijn nu natuurlijk stukken beter dan vroeger, maar echt top vonden we het destijds nog steeds niet.

Een stukje van de Borobudur, een gigantisch en heel boeiend complex.

Een stukje van de Borobudur, een gigantisch en heel boeiend complex. (Gedigitaliseerde dia.)

Uitzondering: Azië

Af en toe doorbraken we deze reispatronen met Iets Heel Anders. Zo hebben we op een gegeven moment een lange, georganiseerde reis gemaakt naar Thailand en Indonesië. We hebben veel gezien, maar ik zou niet snel meer kiezen voor een georganiseerde groepsreis. Dat is gewoon niet zo ons ding. Wij doen alles graag op onze eigen tijd en op onze eigen wijze. En we zijn ook niet zulke groepsdieren.

Een half uur voor de Borobudur

Een van de dieptepunten van die reis was ons bezoek aan de Borobudur. Terwijl dat Boeddhistische heiligdom voor mij nu juist het hoogtepunt van de reis had moeten zijn, want ik had veel belangstelling voor het boeddhisme. Doordat het drukke dagprogramma uitliep, kwamen we pas tegen de avond bij de Borobudur aan. De geplande drie uur bezichtigingstijd viel in het water. We kregen welgeteld een half uurtje om rond te kijken bij het gigantische complex.

Nooit meer een groepsreis!

Veel en veel te kort natuurlijk, maar de reisleider was onverbiddelijk. We moesten naar het hotel, want daar stond het eten koud te worden. De volgende dag was er geen gelegenheid om terug te gaan naar de Borobudur, want ook het programma voor die dag zat weer bomvol. Dat was een grote teleurstellingen voor me. Als je samen reist, los je zoiets op en ga je alsnog zo’n unieke plek bekijken. Vandaar: voor ons geen groepsreizen meer. We reizen lekker samen.

Foto’s van onze reizen bekijken?

Jammer genoeg zijn de meeste foto’s van onze vroegere reizen verloren gegaan of ontoonbaar. Maar van latere reizen hebben we vrij veel digitaal materiaal (vooral natuur- en landschapsplaatjes).

Vindt u het leuk om wat van die foto’s te bekijken? Ik heb over een aantal reizen rijk geïllustreerde artikelen gepubliceerd:

Wat ik het leukste vond

Als ik terugkijk, vond ik onze caravanreizen toch wel het leukst. Relaxt, comfortabel en gezellig. Ook de wintersportvakanties vond ik super. Ik betreur het dat we dat vroeger niet vaker hebben gedaan; nu kan ik het fysiek helaas niet meer. Als het gaat om de bestemmingen, vond ik Noorwegen en Corsica het indrukwekkendst. Ik zou er graag nog eens naartoe gaan. Maar ja, er staan nog zoveel bestemmingen op mijn verlanglijstje…

Het mooie Finland staat hoog op mijn reis-verlanglijstje.

Het mooie Finland staat hoog op mijn reis-verlanglijstje.

Mijn reis-bucket list?

Hier wil ik graag eens naartoe:

  1. de VS/Canada. Ik zou dolgraag een camperreis maken door de Rocky Mountains en een paar natuurparken bezoeken
  2. zuid-Italië: de ‘laars’ vanaf Umbrië, Sardinië en Sicilië (+ de Liparische eilanden)
  3. Finland (een beetje zigzaggen van het zuiden naar het uiterste noorden)
  4. De Ierse westkust
  5. Polen, vooral het zuiden (Tatragebergte)
  6. Engeland: Cornwall en Wales
  7. Schotland
  8. de landen van het vroegere Joegoslavië
  9. Tsjechië en Slowakije
  10. Hongarije

Maar of het er ooit van komt, is zeer de vraag. Ik ben niet meer zo goed ter been en dan wordt je wereld echt in een verbazend tempo kleiner. Reizen wordt steeds lastiger (lees meer over onze reisperikelen).

De praktijk: la douce France…

De voorbije jaren zijn we dan ook niet veel verder gekomen dan noord- en midden-Frankrijk. Niet dat die trips niet leuk waren. Integendeel! Ook daar is immers veel moois te zien en veel leuks te beleven. Wij vinden Frankrijk echt zo’n land waarin je nooit uitgekeken raakt.

Chambres d’hôtes au rez-de-chaussée

We overnachten weer in B&B’s, maar wegens mijn lichamelijke problemen zoeken we nu natuurlijk kamers op de begane grond. Die chambres d’hôtes au rez-de-chaussée zijn nog niet zo makkelijk te vinden. Om mijn mede-beperkten een handje te helpen, heb ik onze lijst met dergelijke kamers op deze site gezet.

Reizen voor de zaak: hard werken, weinig fun

Zo vond ik vliegen wel wat minder erg: bij helder weer over de Alpen. Prachtig!

Zo vond ik vliegen wel wat minder erg: bij helder weer over de Alpen. Prachtig!

Ook zakelijk heb ik heel wat gereisd. Voor buitenstaanders lijkt dat leuk, zo’n zakenreis. Maar het is veelal afzien.

Meestal moest ik naar grote steden in west-Europa. Zo kwam ik vrij regelmatig in Londen, Parijs en Milaan. En soms ging ik naar de VS (o.a. Chicago, New York). Als het tijdtechnisch ook maar enigszins te doen was, reisde ik naar Europese bestemmingen lekker per trein. Veel relaxter dan autorijden of vliegen en je ziet nog eens wat.

Hard werken tegen vliegangst

Maar meestal moest ik natuurlijk vliegen en dat vond ik heel onprettig. Ik heb namelijk een lichte vorm van vliegangst, mede doordat ik twee bijna-ongelukken heb meegemaakt. Ik ben nooit met plezier in een vliegtuig gestapt. (Het uitstappen daarentegen was altijd weer een feestje ;-) ) Ik bestreed mijn angst door tijdens de vlucht gewoon hard te werken.

Mooi uitzicht maakt veel goed

Een enkele keer vond ik vliegen wel leuk: als ik een mooi uitzicht had. Zo herinner ik me een vlucht vanuit Kopenhagen naar Amsterdam, waarbij ik zicht had op een prachtig belicht wolkendek. En een paar keer ben ik bij heel helder weer over de Alpen gevlogen. Ook schitterend.

Lange dagen, keihard werken

Op zich vond ik die zakentrips meestal behoorlijk belastend. Om te beginnen moest ik er thuis natuurlijk het een en ander voor regelen. Ter plaatse maakte ik vaak lange dagen en was het bikkelhard werken. En als vrouw alleen in hotels verblijven en in restaurants eten is ook niet altijd lollig…

Soms een paar uurtjes vrij

Maar soms slaagde ik er in om een paar uurtjes vrij te plannen en ging ik lekker de stad in. Shoppen natuurlijk! ;-). Maar ik bezocht ook wel bezienswaardigheden en ging naar galeries en musea. Dat maakte dan weer veel goed. Mijn stedelijke favorieten: Milaan en Lyon, in alle seizoenen! En in de kersttijd Londen en Parijs.

De prachtige Duomo op het gezellige, centrale plein van Milaan.

De prachtige Duomo op het gezellige, centrale plein van Milaan. Links ziet u het statige gebouw van warenhuis Rinascente, waar ik mijn shoppingrondje vaak begon.