Expositie Arie Schippers naar Rotterdam

Renske Cramer Creatief artikel Arie Schippers detail van schilderij Fabel uil en slang

Succesvolle Parijse overzichtstentoonstelling plus wat interessante extraatjes

 
Portret van Renske CramerDe Kunsthal (Rotterdam) brengt van 5 september t/m 29 november a.s. een overzichtstentoonstelling van Arie Schippers. Het gaat om de expositie ‘Tussen notitie en droom. Werk op papier van Arie Schippers’, die de afgelopen drie maanden in de Fondation Custodia (Parijs) te zien was. Die wordt aangevuld met schilderijen, sculpturen en een documentaire. Het belooft een bijzonder interessant geheel te worden.
 

De directeur en de curator van de Rotterdamse tentoonstellingshal waren al jaren met Schippers in gesprek. Na het zien van de Parijse tentoonstelling en de bijbehorende catalogus hebben ze besloten de tentoonstelling over te nemen.

Expositie uitgebreid met ander werk

De selectie werken wordt in de Kunsthal uitgebreid met schilderijen en sculpturen. Ook is de documentaire van filmmaker Paul Kramer te zien. Hij volgde Arie Schippers in de aanloop naar de tentoonstelling in Parijs.

Arie Schippers ongrijpbare kunstenaar

De veelzijdige Schippers (1952) is opgeleid aan de Rijksakademie in Amsterdam. Ondanks zijn talent en indrukwekkende staat van dienst behoort hij (nog) niet tot de bekende Nederlandse kunstenaars. Dat komt mede doordat hij een typische Einzelgänger is, die geen galerie of agent heeft en zich niets gelegen laat liggen aan heersende modes.

Tekeningen ingang tot oeuvre

Wat hij maakt, is niet zomaar in één oogopslag te overzien: zijn werk vraagt om vele oogopslagen. Het is een rijk, maar complex oeuvre van schilderijen, sculpturen en tekeningen. Zijn werk op papier is een goede ingang tot dat oeuvre, omdat hij altijd heeft getekend. Veel van zijn werk in andere technieken is voortgevloeid uit tekeningen.

Inkijkje in Schippers’ hoofd

De ruggengraat van de Kunsthalexpositie is dan ook Schippers’ verzameling schetsboeken. Sinds zijn academietijd tekende hij er ruim 100 vol. Ze bieden een fascinerend inkijkje in zijn hoofd. Bladzijde na bladzijde noteert hij waarnemingen, test hij composities en schept hij personages.

Bekend van beeld Nelson Mandela

Ik kende Arie Schippers eerlijk gezegd vooral van zijn prachtige, 3,5 meter hoge bronzen beeld van Nelson Mandela, Long Walk to Freedom (2012).

Arie Schippers tekening Uil en slang.

Arie Schippers kan geweldig tekenen, getuige zijn tekening Uil en slang. Later is er een schilderij uit voortgekomen, zoals u op de foto rechts kunt zien. (Illustratie: Fondation Custodia, Parijs)

Arie Schippers schilderij Fabel van de uil en de slang.

Arie Schippers’ schilderij Fabel van de uil en de slang. Als hij een onderwerp tekenend voldoende heeft verkend, gaat hij er in olieverf mee verder. (Foto: Fondation Custodia, Parijs)


Aartsbisschop Desmond Tutu onthulde het destijds aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Maar al in 1977 won hij de Prix de Rome met een serie schilderijen van figuren in cafés en restaurants.

Auto’s als uitgeschopte vrouwenschoenen

En sindsdien maakte hij – onder veel meer –

  • een reeks gebeeldhouwde ‘imaginaire portretten’
  • een groep grote, geschilderde figuurstukken
  • plein air-schilderijen van Nederland omstreeks de eeuwwisseling, met tankstations en meubelboulevards. En auto’s die in het landschap zijn geparkeerd zoals vrouwenschoenen soms uitgeschopt op een vloer liggen.

Ik heb dus wel het een en ander gemist… Kijkt u maar eens op zijn site.

‘Werken naar waarneming overschat’

Schippers kan adembenemend goed tekenen, van portretten en vogels tot auto’s in verkort, al dan niet met mensen die hun boodschappen in de achterbak laden. Maar, zegt hij: ‘Het werken naar de waarneming wordt overschat. Er pleit ook veel tegen. Er komt veel te veel op je af, het is nooit écht te beteugelen. Ik werk niet te veel naar de waarneming, omdat ik het ook uit mijn hoofd kan’.

Oeuvre van vele oeuvres

Wat andere kunstenaars misschien genoeg zouden vinden voor een heel oeuvre, houdt Schippers maar een paar jaar bezig. Zodoende bestaat zijn oeuvre uit vele, boeiende oeuvres – die ieder voor zich toch substantieel zijn. Ik zal de Kunsthaltentoonstelling aangrijpen om Arie Schippers’ werk wat beter te leren kennen.

Renske