Cobra op zijn Deens: Brutal Vitality

Een deel van de expositie rond Cobra van Banks & Rau.

‘Aanpak past bij brutale en experimentele karakter CoBrA’

 

Portret van Renske CramerHoudt u van de kunst van de CoBrA-beweging? Dan moet u vanaf 1 maart eens gaan kijken in het Cobra Museum. Daar presenteren twee Deense kunstenaars Cobra-werk op een heel eigen wijze.

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen is al jaren mijn favoriete museum. Ten eerste houd ik van Cobra. Ten tweede organiseert het museum regelmatig verrassende tentoonstellingen en andere evenementen. De nieuwste loot aan de expositiestam heet Brutal Vitality.

Brutal Vitality: Cobra, Bank & Rau

Brutal Vitality is een experimentele presentatie van het Deense kunstenaarsduo Bank & Rau. De kunstinstallatie omvat

  • werken uit de collectie van het museum
  • archiefstukken
  • alledaagse voorwerpen
  • nieuw werk van Lone Bank en Tanja Rau

Bijzondere wijze van presenteren

De Denen presenteren deze stukken op alternatieve wijze. Zo dient een cactus als drager voor tekeningen die zijn geïnspireerd op een foto van Corneille. Een grote barbecue werkt als sokkel voor een beschilderde keramische runesteen. Andere objecten staan rond een bakstenen ‘appartement’ waarvan de deur en de ramen wijd open staan. Dat verwijst naar het verlangen dat na de tweede-wereldoorlog oorlog ontstond naar reizen, ontmoetingen, ontdekkingen en het terugwinnen van verloren tijd.

Parallellen met CoBrA

Bank & Rau kregen de vrije hand. Ze selecteerden de museumstukken niet vanuit een kunsthistorische benadering, maar vanuit kunstenaarsperspectief. Er ontstond een installatie die goed past binnen hun eerdere werk. Parallellen met de CoBrA-beweging: het experimenteren met materiaal, het samen tot stand brengen van een werk en belangstelling voor ‘volkscultuur’.

Wat vinden de bezoekers?

Brutal Vitality is voor langere tijd in wisselende opstellingen te zien. De installatie staat naast een meer traditionele collectiepresentatie. Het museum wil onderzoeken wat de bezoekers van de twee presentatievormen vinden. Hun mening wordt later onderwerp van een symposium over de relatie tussen hedendaagse kunst en historische collecties. Ik ben benieuwd wat daar uit komt.

Geen statisch geheel

De samenwerking met Bank & Rau vindt plaats in het kader van het Cobra Open Collectie Programma, dat het Museum uitvoert met steun van het Mondriaan Fonds. Dit programma benadert het erfgoed van de beweging niet als een statisch, afgesloten geheel. Het stimuleert onverwachte perspectieven en manieren van presenteren. Doel: het vergroten van de dynamiek van het museum en de collectie.

Brutaal en experimenteel

Het museum wil dit doel realiseren via intensieve samenwerking met hedendaagse kunstenaars. Artistiek directeur Katja Weitering: “Musea werken op het gebied van collectiepresentaties al langer samen met hedendaagse kunstenaars. Dat resulteert vaak in tijdelijke interventies waarbij techniek en vormgeving in handen van het museum blijven. Het past bij het brutale en experimentele karakter van Cobra om het anders te doen.”

Kortom: een aanrader, dat Brutal Vitality. Ik ga zeker kijken.

Renske