Ook tijdens De Vakantie: less is more

Renske Cramer Creatief artikel vakantie less is more foto van mensen in een vliegtuig

Portret van Renske CramerBent u ook al bezig met het voorbereiden van De Vakantie? Lijstjes maken, spullen bij elkaar zoeken, koffers van de zolder halen en meer van dat soort tijdvretende vakantie’voorpret’?
 
 

Het is toch steeds weer een hele organisatie hè, zo’n vakantie. Zeker als je met kinderen gaat. Voor je goed en wel met het hele circus in de auto of het vliegtuig zit, ben je bekaf. Vervolgens mag je een paar weken relaxen. Maar dan komt de na-de-vakantiestress. Alle kleren wassen, bergen spullen opruimen, opgehoopte post verwerken etc. etc.

Vakantie: is het al die moeite wel waard?

Als dat allemaal achter de rug is, ben je bij wijze van spreken alweer aan vakantie toe. Ik vraag me wel eens af: is het al die moeite nou wel waard? Kom je niet beter tot rust als je gewoon lekker thuis blijft? Maar ja, dat weer in Nederland hè. En de kinderen vinden het zo leuk op de camping. En een andere omgeving is toch ook wel eens leuk? En, en, en. En voor je het weet, komen die koffers weer van de zolder.

Vakantie: leuk maar vermoeiend

De Lijst: wat moet er beslist mee?

Bij ons beginnen de voorbereidingen voor de vakantie altijd met het bijwerken van De Lijst van dingen die we Beslist Niet mogen vergeten. Elk jaar gaan er wel weer wat dingen af en komen er nieuwe spullen bij. In de volgende fase vormen zich de onvermijdelijke stapels. Te beginnen met de laptop (+ toebehoren) en alle dingen die we onderweg beslist nog op dat ding moeten afronden…

Laders en powerbank niet vergeten

Dan komen alle laders. Van onze mobiele telefoons, het navigatie-apparaat, de camera’s. Plus alle (maar dan ook alle!) andere accessoires van die dingen. O, en niet te vergeten de powerbank (ook weer met eigen lader en kabeltje). Vorig jaar hebben we die gemakshalve thuis gelaten. Maar daarvan hebben we onderweg toch spijt gekregen. We spraken af dat hij in het vervolg tijdens elke vakantie mee gaat.

Boeken, tijdschriften en… wegenkaarten

Vervolgens komt de altijd weer loodzware tas met ‘papierwaren’. Zoals de boeken die we nu toch écht eens willen lezen. En de onthutsend snel gegroeide stapel bladen waaraan we in de weken voor de vakantie niet meer zijn toegekomen. Een schrijf- en een tekenblok. Plus wat toeristische informatie als een reisgidsje en wegenkaarten. Wegenkaarten? Jazeker.
Die nemen we weer trouw mee sinds ons vorige navigatie-apparaat ons eerst regelmatig verkeerd stuurde en er vervolgens maar helemaal de brui aan gaf.

Wikken, wegen en schrappen

Volgende stappen: toiletartikelen, kleren (heel veel kleren!), schoenen (best veel schoenen ook, ja) en een paar handige tassen.

Vakantie: voor je goed en wel in het vliegtuig zit, ben je bekaf....

Totdat de eettafel (2 x 1 meter!) helemaal vol ligt met bergen nuttigs. Bergen die natuurlijk met geen mogelijkheid in onze koffers passen. Dus dat wordt wikken, wegen en schrappen. Véél schrappen. Soms stevig onderhandelen. En alvast De Lijst bijwerken voor de volgende vakantie.

Met het bord op je knieën

Intussen zoeken we ons suf naar de laders van onze telefoons (die lagen toch op de tafel?! Maar waar ook weer?). En eten we op de bank. Met ons bord (met tijdbesparende gemaksmaaltijd) op een knietafeltje. Handige dingen trouwens, zeg, die knietafeltjes ! Misschien moeten we die ook maar… Nee! Die nemen we dus NIET mee op vakantie! Er zijn grenzen… Wat heb ik een bewondering voor reizigers die met één rugzak maanden op pad gaan!

vakantie

Wat gebruik je écht tijdens de vakantie? 

Elk jaar nemen we het gros van de spullen op De Lijst weer trouw mee. Maar gebruiken we ze ook? Welnee. Als we de helft gebruiken, is het veel. Misschien moesten we dus ook maar eens een paar rugzakken kopen. (Wel graag heel grote natuurlijk ;-) ) En onszelf – indachtig het motto less is more – opleggen dat we alléén die rugzakken meenemen op vakantie. Dat wordt pas échte vakantievoorpret!

Renske

 
Dit artikel is eerder in gewijzigde vorm gepubliceerd op mijn oude weblog.