Floc, pastis en confit: welkom in de Gascogne!

Renske Cramer Creatief artikel over de Gascogne (Frankrijk) foto van taart

Alleen voor deze specialiteiten zou je al naar de Gascogne gaan!

Portret van Renske CramerWeet u wat floc betekent? Het Franse woord voor vlok, zegt u? Ja, dat dachten wij eerst ook. Maar dat is flocon. En floc is ook niet die groepscommunicatie-app. Die heet Flock. Nee, Floc is een heerlijk frisse en fruitige aperitief uit de Gascogne. Dat is de streek in zuidwest-Frankrijk waar wij een heerlijke vakantie hebben doorgebracht. Wij kenden het gebied nog niet en hebben ons laten verrassen. En die verrassing was groot. Conclusie na onze reis: daar gaan we nóg eens naartoe!

Floc de Gascogne wordt gemaakt van verse druivenmost en Armagnac (die trouwens ook uit de Gascogne komt). Hij is er in rood, rosé en wit. We waren het drankje tijdens onze reizen naar Frankrijk nog niet eerder tegengekomen. Kennelijk kun je hem alleen in de Gascogne kopen.

Floc de Gascogne: verleidelijk drankje…

Je kunt Floc drinken als aperitief. Maar ook bij meloen, desserts en vers fruit smaakt hij prima. Of gewoon, zomaar. Een erg verleidelijk drankje dus, vooral op mooie, warme dagen. ‘Flocje erbij?’ werd bij ons dan ook al gauw een running gag.

Foto van het landschap in de Gascogne, een Franse streek die nog niet is ontdekt door het internationale massatoerisme.

De Gascogne is nog niet ontdekt door het internationale massatoerisme. Zelfs tijdens het hoogseizoen is het er rustig op het platteland.

Pastis Gascon: niet te drinken!

Een woordencombinatie die je in eerste instantie ook op het verkeerde been zet, is Pastis Gascon. Pastis doet immers meteen denken aan de sterke drank met anijssmaak uit de Provence. Maar de Pastis uit de Gascogne kun je niet drinken. Het is namelijk een traditionele taart van appels of pruimen met (daar is hij weer) Armagnac.

Pastis Gascon uitvoerig getest

De Fransen eten deze taart als dessert. Hij is namelijk niet zo mierzoet, maar heerlijk fris en licht. Echt een mooi besluit van een goede maaltijd. (Bij voorkeur gevolgd door een glaasje Armagnac…) Maar we hebben hem ook herhaaldelijk en uitvoerig getest bij koffie en thee en ik verzeker u: daarbij smaakt hij eveneens prima.

Een foto van het landschap van de Gascogne, Frankrijk.

Landschappelijk gezien vonden wij het noorden en oosten van de Gascogne het aardigst. Daar is het gebied wat geaccidenteerder. In het diepe zuiden grenst de streek aan de Pyreneeën.

Pastis is niet voor beginnende bakkers

Het recept van deze taart ziet er simpel uit. Maar het is nog een hele toer om hem goed te maken, vernamen we van een plaatselijke bakker.

Foto van een Pastis Gascon, een traditionele, Franse taart van appels of pruimen met Armagnac.

Dit is hem dan: de originele Pastis Gascon. De taart is zo licht en fris dat je hem prima als dessert kunt eten, zelfs na een vrij stevige maaltijd. Het maken van de bladerdeegkorst is een vak apart.

Vooral de productie van het flinterdunne deegkorstje op de taart is een kunst die niet elke pâtissier goed beheerst.

Ander lekkers uit de Gascogne

Andere heerlijkheden van de streek zijn onder andere smaakvol scharrelgevogelte en confit. Dat is vlees dat eerst een tijd in het zout wordt gelegd en vervolgens in zijn eigen vet wordt gekookt. De Gascogne levert ook heel verdienstelijke wijnen, zoals de Madiran en de Saint-Mont.

Foie gras? Foei gras zul je bedoelen

En verder is de streek beroemd om zijn meloenen, knoflook en foie gras. Maar die laatste eten wij uit principe niet vanwege de dieronvriendelijke manier waarop de leveranciers van de levers worden vetgemest. Wij hebben het onderling dan ook over ‘foei gras’ of ‘vet foei’.

Hoogtepuntjes: bezoek aan een supermarché

We hebben tijdens de vakantie al met al weer heel lekker gegeten en gedronken. Maar ach, waar kun je in Frankrijk nu niet lekker eten en drinken? U zult het misschien raar vinden, maar tot de hoogtepunten van elke vakantie in Frankrijk behoren voor mij onze bezoeken aan die enorme supermarkten. Ik word echt een beetje hyper van zo’n hypermarché  ;-)

Auto ruikt naar ‘stink’kazen

Wat een breed én diep assortiment hebben ze daar. Wat een kwaliteit! Vergeleken met zo’n voedsel- en drankenparadijs is een doorsnee Nederlandse supermarkt maar een dorpswinkeltje. We slepen dan ook steeds weer van alles mee naar Nederland van wijnen en conserven tot verse producten. Op de allerlaatste dag kopen we nog snel even vers stokbrood, dito croissants, gebak en kaas in. Onze auto ruikt na terugkomst nog dagen naar die heerlijke Franse ‘stink’kazen.

Pondjes moeten er af

Tja, en nu moeten die extra vakantiepondjes er weer snel af… <zucht> Gelukkig heb ik jaren geleden een methode ontdekt waarmee dat snel gaat: de Voedselzandloper. Een voedingsmodel waarmee je niet alleen je gewicht, maar ook je gezondheid moeiteloos op peil houdt. Twee vliegen in één klap. Ik heb er heel goede ervaringen mee. Zo kun je nog eens ‘zondigen’ zonder dat je weer aan zo’n ellendig crashdieet moet. Aanrader!

Renske

 

 


P.S. Meer weten over de Gascogne? Kijk om te beginnen eens op deze site. Verder vindt u de nodige informatie op deze site over het departement Gers, het centrale deel van de Gascogne.