Reisreportage Zweden

Renske Cramer Creatief foto van Zweeds meer bij zonsondergang voor de reisreportage zweden Als ik me gestresst voel, denk ik even terug aan onze reizen door Zweden. Dan ben ik al gauw weer helemaal zen. Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Daar vindt u een fotopresentatie.

Zweden hebben we een paar keer per vliegtuig bezocht en we zijn er vier keer met onze eigen auto naartoe gegaan. Het waren reizen om nooit te vergeten.  

Van de eerste keren (stedentrips en een eerste autoreis door zuid-Zweden) hebben we helaas geen toonbare foto’s en dia’s meer. Het emulsiemateriaal is meedogenloos aangevreten door de tand des tijds.

Terug met digitale camera

Tijdens onze tweede autoreis hadden we gelukkig ons eerste digitale cameraatje bij ons. We hebben toen vooral het zuidoosten en Öland bezocht. (Zie de aparte pagina over Öland)

Een rondje Zweden

Tijdens de derde autoreis hebben we ons geconcentreerd op het midden en (noord)westen van het land. We zijn gekomen tot de lijn Kiruna-Pajala. Vervolgens zijn we langs de oostkust ‘afgedaald’ naar Malmö. Een reis van bijna 10.000 kilometer! En we hebben nog steeds spijt dat we niet wat verder naar het noorden zijn opgerukt…

Mooie natuur, rust en frisse lucht

Wat me van die laatste twee rezen het meest is bijgebleven, zijn

  • de rust, de ruimte en de frisse lucht
  • de ontelbare prachtige meren
  • de mooie berggebieden in het westen

Hooggebergte op 1.100 meter

Van die berggebieden hebben er twee extra veel indruk op me gemaakt. Ten eerste de Nipfjället, een hooggebergtelandschap ten noordoosten van Idre (midden-Zweden). Hooggebergte? Jazeker! De bergen zijn niet hoger dan 1.162 meter, maar op deze breedtegraad heb je dan toch al hooggebergtecondities. Het is een van de laatste echte wildernissen van Europa. Het was er doodstil; je hoorde alleen de wind. Ik zag opvallend veel kleuren in vegetatie en bergen. Prachtig!

Prachtig gebied én prachtig weer

Ten tweede het gebied rond de Kebnekaise, met 2.111 meter de hoogste berg die we tot dusverre in Zweden zijn tegengekomen. Het gebied ligt in de buurt van het plaatsje Nikkaluokta (ten westen van Kiruna), dat fraai aan een meer russen andere hoge bergen ligt. Gelukkig troffen we het met het weer, zodat het er allemaal schitterend uitzag. Wat een landschap!

Ik wil terug, en wel nu!  ;-)

Op deze pagina ziet u foto’s van zuidoost-, midden- en (noord)west-Zweden.  En als ik al die plaatjes weer eens bekijk, wil ik subiet terug naar Zweden… Ik geniet zo van al die ruimte, rust, natuur en frisse lucht. En niet te vergeten de relaxte sfeer. Echt onvergetelijk!

 


Foto’s van Zweden