Reisreportage Frankrijk: Pyreneeën

Renske Cramer Creatief reizen Frankrijk landschapsfoto van de Pyrenées Steeds als ik deze foto zie, krijg ik weer heimwee naar de Pyreneeën…Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Daar vindt u een fotopresentatie.

De Pyreneeën… Als je er eenmaal bent geweest, ga je er vaker naartoe. Een schitterend gebied met een rijke flora en fauna, dat de toerist heel veel te bieden heeft.

Natuurlijk kun je er fantastische bergwandelingen maken. Helder weer? Ga dan met de kabelbaan de Pic du Midi de Bigorre (2.877 m) op. Het panorama is adembenemend! Verder zijn er prachtige grotten, diverse natuurparken, mooie oude dorpjes en tal van bezienswaardigheden als kloosters. En niet te vergeten Andorra, waar je o.a. goedkoper kunt tanken.

Weer is het beste in het oosten

We hebben de Pyreneeën vijf keer bezocht. Lang geleden hebben we tweemaal gekampeerd in de Pyrénées-Orientales, het gebied dat onder andere aan de Middellandse Zee grenst. Daar schijn je de meeste kans op goed weer te hebben. Het waren fantastische vakanties waaraan we graag terugdenken. En inderdaad: met mooi weer.

Hautes Pyrénées: indrukwekkend

De derde keer hebben we een vakantiehuisje gehuurd in de Hautes-Pyrénées, dat centraal in het 430 km lange en 80 km brede bergmassief ligt. Ondanks het vaak tegenvallende weer hebben we het gebied grondig verkend en we waren wederom zeer onder de indruk.

Voorkeur voor Franse deel Pyreneeën

Aansluitend aan dat verblijf hebben we nog een week het aangrenzende Spaanse deel van de Pyreneeën verkend. Ook mooi, maar onze voorkeur gaat toch uit naar het Franse deel. Het is groener; het regent er vaker dan aan aan de zuidkant. Zeker in de Pyrénées Atlantiques, waar de invloed van de Atlantische Oceaan zich het meest doet gelden.

Nog steeds onder de indruk

De vierde keer verbleven we in de Gascogne (Gers), nabij Mirande. Maar we konden het niet laten: van daaruit zijn we ook een paar keer de Hautes-Pyrénéés ingetrokken. Dat was een flinke rit, maar we hadden het er voor over.

Genoten in de Pyrénées-Orientales

De vijfde keer hebben we de Pyrénées-Orientales bezocht. Ook van daaruit hebben we enkele tochtjes ondernomen naar het hooggebergte. En als het aan mij ligt, gaan we er gauw wéér naartoe.


Pyreneeën fotogeniek gebied 

De Pyreneeën zijn bijzonder fotogeniek en alles bij elkaar hebben we een paar duizend foto’s van het gebergte. Het emulsiemateriaal verkeert helaas in slechte staat. Maar van de laatste reizen hebben we digitale foto’s. Daaruit heb ik de onderstaande selectie samengesteld.