Reisreportage Frankrijk: Morvan

Renske Cramer Creatief reizen Frankrijk landschapsfoto van de Morvan De Morvan: verslavend mooi, verslavend rustig! Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Daar vindt u een fotopresentatie.

De Morvan is zo’n gebied waarnaar we regelmatig terugkeren, al is het maar voor een paar dagen. Dat wil wat zeggen, want dat doen we niet zo snel. Landschappelijk gezien vinden we het noordoosten en het zuiden het aantrekkelijkst. Je kunt er heerlijk wandelen.

De Morvan is een van de parcs naturels régionaux van Frankrijk. In feite is het gebied een uitloper van het Massif Central; vooral in het zuiden en noordoosten is het aardig geaccidenteerd. De hoogste top is de Haut-Folin (901 m). De streek biedt een afwisselend landschap met lagere en hogere heuvels, prachtige wouden, weiden en (stuw)meren.

‘Natuurlijk’ stuwmeer

Van die meren stal het Lac de Saint-Agnan ons hart. Dat komt vooral doordat het natuurlijker oogt dan veel ander stuwmeren. Het heeft namelijk geen steil aflopende oevers. Ons favoriete woud in de Morvan is het Forêt Domaniale au Duc bij Quarré-les-Tombes. Hier vindt u er wat meer informatie over.

Morvan: rust en natuur

Het gebied is niet zo dicht bevolkt en er is weinig industrie.

De lucht is er nog relatief schoon. Wie van rust en natuur houdt, komt hier royaal aan zijn trekken. Jammer is dat het er nogal eens regent (maar liefst 190 dagen per jaar). Gelukkig hebben wij het in de Morvan steeds redelijk getroffen met het weer.

Interessante bezienwaardigheden

Behalve rust en natuur zijn er uiteraard ook allerlei bezienswaardigheden in de Morvan. Heel boeiend vonden wij de opgravingen van de oude, Gallische vestingstad Bibracte op de Mont Beuvray (821 m). Die stad is gesticht in de tweede eeuw voor Christus. Vanaf de top van de Mont Beuvray, waar prachtige oude bomen staan, heeft u een fantastisch uitzicht over de omgeving. Verder zijn er in de Morvan onder andere interessante kastelen en kerken te zien. En uiteraard tal van aardige steden en dorpen.


Foto’s van de Morvan

Hieronder staan wat van mijn foto’s van de Morvan.