Reisreportage Frankrijk: Côte d’Opale

Renske Cramer Creatief reizen foto van de Cote d'Opale Langs de Côte d’Opale kun je heerlijk wandelen. Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Daar staat een fotopresentatie.

De Côte d’Opale is een heel aardig stukje van de Franse westkust. We hadden een lang weekend uitgetrokken om het landschap te verkennen en dat was eigenlijk wel voldoende.

Want het gebied is niet zo groot en ligt ook niet zo ver weg. Het begint net over de Belgisch/Franse grens bij Duinkerken en loopt tot Berck. Daar begint de Haute-Normandie, waarover ik een aparte pagina heb gemaakt.

Côte d’Opale leuk wandelgebied

Bij Duinkerken is de kust nog vlak, maar verderop bestaat ze uit flinke krijtrotsen. Zo ligt de Cap Blanc-Nez 134 meter boven de zeespiegel. Langs de brede stranden en op de krijtrotsen kun je heerlijk wandelen. Regelmatig kom je op zo’n wandeling oude bunkers uit de Tweede Wereldoorlog tegen.

Gebied omvat enkele natuurgebieden

Ook het binnenland is aardig. Licht heuvelend agrarisch gebied met hier en daar wat toefjes bos. Er zijn wat kleine natuurgebieden, zoals de Réserve naturelle du Boulonnais en dat van het Marais Audomarois.

Ze maken deel uit van het Parc naturel régional des Caps et Marais d’Opale.

Boulogne is een bezoekje waard

In en om de grote steden als Duinkerken, Calais en Boulogne heb je natuurlijk veel industrie en andere bedrijvigheid. Maar daar gaan wij als het even kan altijd met een wijde boog omheen. Al schijnt met name Boulogne wel een leuke stad te zijn om een dagje rond te neuzen.

Hoezo Côte d’Opale?

Waarom het gebied de Opaalkust heet? Er komen opalen voor in de bodem! Als je goed zoekt, schijn je ze ook vandaag de dag nog te kunnen vinden. Zijn naam dankt het gebied overigens aan de Franse botanicus en kunstschilder Édouard Lévêque (1857-1936). Volgens hem is het bijzondere licht in dit gebied te danken aan het voorkomen van opalen.


Foto’s van de Côte d’Opale

Hier ziet u wat foto’s van de Côte dOpale. We hebben de meeste tijd besteed aan het bekijken van de kust, zodat het binnenland er qua foto’s wat bekaaid vanaf is gekomen.