Reisreportage Denemarken

Renske Cramer Creatief header voor de reisreportage denemarken mooie foto van groen landschap met blauwe zee Denemarken: veel groen, veel water, veel ruimte en veel rust. Meteen meer foto’s bekijken? Scroll naar beneden. Onder het artikel staat een fotopresentatie.

Denemarken is een land dat we tot voor kort een beetje over het hoofd hebben gezien. Ten onrechte, hebben we ontdekt. Het is er mooi en rustig. Je komt er binnen de kortste keren helemaal bij. We gaan dan ook zeker nog eens terug.

De afgelopen decennia zijn we wel een paar keer per vliegtuig naar Kopenhagen gereisd. Een hartstikke leuke stad, waar je niet snel uitgekeken raakt. Maar de rest van Denemarken hebben we eigenlijk links laten liggen.

Op doorreis door Denemarken

Niet dat we het land niet per auto hebben doorkruist. Eenmaal zijn we helemaal naar het noorden gereden. We waren op weg naar Noorwegen en pakten in Frederikshavn de ferry naar Oslo. En tweemaal zijn we door Denemarken gereden toen we op weg waren naar Zweden. (Zie de pagina’s over Zweden en Öland.)

Wegens tijdgebrek niet rondgekeken

Maar tijdens de eerste twee autoreizen hebben we door tijdgebrek niet of nauwelijks rondgekeken. Pas tijdens onze laatste Zwedenreis hebben we een kleine twee weken voor Denemarken uitgetrokken. En dat was echt de moeite waard. Houdt u van veel groen, water, ruimte en rust? Denemarken heeft het allemaal.

Onder de indruk van Funen

Op de heenreis naar Zweden hebben we ons geconcentreerd op een stukje van Jutland’s oostkust en de grote eilanden. We waren vooral onder de indruk van het charmante Funen. Het landschap is af en toe ronduit schilderachtig. Het heuvelige landschap met zijn boerderijtjes levert veel mooie plaatjes op.

Funen: liefst buiten het weekend

Tip: ga er doordeweeks rondkijken. Want tijdens het weekend is het vaak druk op het platteland. Funen wordt dan overspoeld door inwoners van onder andere Odense, die er een vakantiehuisje en/of een boot hebben.

Ook Langeland de moeite waard

Vanuit Funen zijn we naar naar het eiland Langeland gereden. Ook dat is de moeite waard, vooral het stuk van Simmerbolle naar Lohals en Lov.

Tranekaer is een bezienswaardig dorp met veel van die typisch Deense huisjes en een aardig kasteel.

Verrassing: Møns Klint

Daarna was Sjaelland aan de beurt. We vonden het minder mooi dan Funen. Het is vlakker en bestaat uit langgerekte heuvels. Van daaruit zijn we het eiland Møn opgereden. Landschappelijk lijkt dat op Sjaelland, maar herbergt een verrassing: Møns Klint. Dat is een acht kilometer lang gebied met hoge krijtrotsen aan de oostkust van het eiland.

Een prachtig stuk natuur

Het is een prachtig stuk natuur. Via trappen kun je afdalen naar de kiezelstranden aan de voet van de rotsen. Voor mij geen haalbare kaart, want ik ben slecht ter been. En ook fotograferen zat er vanwege het beroerde weer helaas niet in. (Meer over Møns Klint) Vastbesloten om nog eens terug te keren naar deze locatie vervolgden we onze reis richting Zweden.

Geaccidenteerd binnenland

Toen we terugkwamen uit Zweden hebben we door Jutland getoerd. Eerst trokken we via de oostkust en een stuk binnenland naar het uiterste noorden. Aan de oostkant keken we onder andere rond in het fraaie, geaccidenteerde gebied rond Skanderborg. het afwisselende gebied rond Randers en op het eveneens heel aardige schiereiland Djursland (ten oosten van Randers).

Westelijk Jutland: fjorden en stranden

Ten slotte reden we via de westkust en opnieuw een stuk binnenland terug richting Duitsland. Het licht heuvelende binnenland sprak ons het meest aan. Maar ook de westkust met zijn prachtige, brede zandstranden en aardige kustplaatsjes vonden we erg leuk. Het allerbreedste strand vindt u op het schiereiland Rømø: het is maar liefst 2 tot 4 kilometer lopen (of rijden) tot de zee! Andere aanraders zijn natuurlijk de imposante fjorden, ware eldorado’s voor watersporters!

 


Foto’s van Denemarken

Hieronder staan wat foto’s van die nadere-kennismakingsreis.