Paddenstoelen: veelvormig en veelkleurig

Renske Cramer Creatief: paddenstoelen, wat een vormen, wat een kleuren!

Paddenstoelen? Ik heb er vroeger nooit aandacht aan geschonken. Goed, ik verwerkte wel eens champignons in soepen, sauzen en groentenschotels. Of ik serveerde paddenstoeltjes bij vlees. Maar dat was het dan ook wel. Op een gegeven moment veranderde dat.

Dat gebeurde toen ik iemand ontmoette die graag paddenstoelen fotografeerde. Geleidelijkaan kreeg ook ik oog voor de grote diversiteit aan vormen en kleuren van deze vruchtlichamen van schimmels. Met toenemend enthousiasme ging ik ze fotograferen. En voor ik het wist, was ook ik een fan geworden. In de loop van de jaren heb ik er heel wat voor de lens gehad.

Paddenstoelen zijn oeroud

En als je er wat over leest, blijken paddenstoelen buitengewoon interessante gewassen te zijn. Ze bestaan ook al heel lang. Onlangs vonden wetenschappers fossielen van exemplaren die minstens 99 miljoen jaar geleden hebben geleefd. En de kans bestaat dat paddenstoelen nog veel ouder zijn. (Meer lezen over deze fossielen.)

Nu ook culinair fan

Inmiddels ben ik ook op culinair gebied een liefhebster. Ik las in een boek over het zandloper-voedingsmodel dat ze heel gezonde vleesvervangers zijn. Sindsdien koop ik ze steeds vaker en ik vind de meeste soorten heel smakelijk. Jammer dat er in ons land niet zoveel soorten worden verkocht…

De wondere wereld van de paddenstoel

Hieronder heb ik wat van mijn paddenstoelenfoto’s voor u verzameld.