Beeldende kunst: een vorm van meditatieTekende en kleurde u als kind ook zo graag? Ik kon uren achtereen zoet zijn met mijn kleurpotloden, viltstiften en ander tekengerei. De tekenlessen op school volgde ik met aanzienlijk meer belangstelling en inzet dan de lessen in andere vakken. Tekenen en schilderen vormen nog altijd mijn belangrijkste hobby.

Tot halverwege de middelbare school werkte ik figuratief. Abstracte kunst vond ik maar niks. Tot ik op school enkele jaren tekenles kreeg van beeldend kunstenaar Nel Pot (1918-2011). Een geweldige vrouw, die prachtig werk maakte en de hele klas wist te inspireren.

Eerste experimenten met abstractie

Zij wekte mijn belangstelling voor abstracte beeldende kunst, die tot op de dag van vandaag mijn voorkeur heeft. Al gauw begon ik zelf ook wat te experimenteren met abstractie. Ik werkte toen nog met eenvoudige plakkaatverf. En naarmate de tijd vorderde, maakte ik aardiger werkstukjes.

Schilderen met olieverf

Toen ik een jaar of 20 was, stapte ik over op olieverf. Er ging een wereld voor me open. Wat een heerlijk materiaal om mee te werken! Elk vrij uurtje bracht ik door achter de ezel. Maar na enkele jaren brak een levensfase aan waarin ik niet of nauwelijks meer aan beeldende kunst toe kwam. Werk, relatie en gezin eisten teveel aandacht op. Destijds berustte ik daarin.

Creatief op achterstand

Dat had ik beter niet kunnen doen. Want ik heb mezelf creatief flink op achterstand gezet door te stoppen met tekenen en schilderen. Pas toen ik een jaar of vijftig was, heb ik mijn oude liefde weer opgepakt. Toen had ik echt het gevoel dat ik helemaal opnieuw moest beginnen. Na enkele jaren kunstacademie ging het gelukkig weer wat beter.

Experimenteren met de computer

Ik werk het meest met acrylverf. (Hier ziet u wat werkstukken.) Soms experimenteer ik met pastelkrijt en met de computer. Er bestaan geweldige teken- en schilderprogramma’s en sommige zijn nog freeware ook, zoals Artweaver en Mypaint. Je kunt er echt mooie dingen mee maken.

Zwak voor kleurpotloden

Verder heb ik nog steeds een zwak voor kleurpotloden. De meeste tekeningen die ik ermee maak, eindigen in de prullenbak. Een enkel exemplaar komt terecht in de map met ontwerpen voor schilderijen.

Beeldende kunst: vorm van meditatie

Schilderen en tekenen zijn voor mij vormen van meditatie, die nogal eens ingevingen voor poëzie en proza opleveren. Zulke invallen ziet u hier en daar ook terug in de titels van mijn werkstukken.

Interessante kunstsites

Exposities bezoeken

Ik ga natuurlijk graag naar galeries en musea. Maar tijdens mijn werkzame leven had ik daar helaas maar heel weinig tijd voor. En nu ik met pensioen ben, gooit mijn fysieke toestand roet in het eten. Ik kan niet meer zo lang lopen en staan. De afgelopen jaren heb ik dus ook maar een paar tentoonstellingen van beeldende kunst bezocht.

Bijblijven via internet

Gelukkig stelt het wereldwijde web me in staat om een beetje bij te blijven. Steeds meer musea en exposities zijn tegenwoordig ook online te bezoeken. (Hier vindt u wat voorbeelden.) Heerlijk, maar er gaat natuurlijk niets boven een live bezoek. Dus als het ook maar even kan, ga ik toch weer tentoonstellingen bezoeken.