Zelf websites bouwen: leuk en leerzaam

Renske Cramer Creatief artikel over zelf websites bouwen foto van meisje aan het werk achter de computer

Tegenwoordig ruime keus uit gebruiksvriendelijke pakketten

Portret van Renske CramerZelf websites bouwen? Tien jaar geleden zou het niet bij me zijn opgekomen. Dat was in die tijd meer iets voor techneuten. Maar inmiddels heb ik er vijf gebouwd en ik vind het nog leuk ook. Bovendien heb ik er heel veel van geleerd.

In 2009 las ik een paar veelbelovende artikelen over sitebouw voor beginners in computerbladen. Naar aanleiding daarvan besloot ik zelf een site voor mijn bedrijf te bouwen. Ik kocht het boek ‘Een website maken voor uw eigen bedrijf’ van Studio Visual Steps. Daarbij zat het webdesignprogramma WebEasy Professional 8 van Avanquest Software, dat voor die tijd veel mogelijkheden bood om leuke sites te bouwen.

Renske Cramers oude site Tekstproducties

Mijn simpele, maar effectieve eerste WebEasy-site. Ik heb er veel plezier van gehad.

Vallen en opstaan

Vol goede moed zette ik de eerste schreden op het glibberige sitebouwerspad. En dat viel niet mee. Zeker niet als je wat meer wilt dan de bijgeleverde, kant-en-klare sjablonen voor websites te bieden hebben. En ik wilde meer. Gelukkig heb ik veel geduld en had Visual Steps een behulpzame helpdesk, zodat het met vallen en opstaan uiteindelijk is gelukt. Die eerste site heeft nog jaren op het wereldwijde web gestaan en deed zijn werk goed.

Tweede site: eitje

Toen ik enigszins bekomen was van het bouwen van die eerste site, begon ik aan een tweede site. Ook voor mijn onderneming. Dat ging gelukkig vlotter, hoewel ik bij deze webstek eveneens van alles wilde aanpassen. Maar ik had nu wat ervaring en ik had er eigenlijk wel lol in. En dat helpt. Ook die tweede WebEasy-site heeft een hele tijd dienst gedaan.

Renske Cramers oude site communicatieCOM

Zo zag mijn tweede WebEasy-site eruit. Ook weer heel eenvoudig, maar hij deed wat hij moest doen.

Contentbeheer niet handig

Maar de procedure voor het toevoegen van content en het aanpassen van die sites vond ik niet handig. Dat deed je op je pc en vervolgens moest je de desbetreffende bestanden of de hele site naar je hostingprovider uploaden. Dat had nog wel eens wat voetjes in de digitale aarde, niet in de laatste plaats doordat de internetverbinding in die tijd nog wat wankel was. Van het oplossen van alle problemen heb ik veel geleerd. Dat dan weer wel… Maar toen ik in 2010 een blog voor mijn bedrijf wilde bouwen, vond ik het tijd voor iets anders en liefst beters. Na enig wikken en wegen koos ik voor WordPress.

Weblog met WordPress: schot in de roos

WordPress is ‘s werelds meest gebruikte CMS en staat bekend als het gebruiksvriendelijkste. Wederom met vallen en opstaan bouwde ik in 2010 mijn derde website. Dat was de weblog voor mijn bedrijf. Hoewel ik er sinds 2013 geen artikelen meer voor schreef, heb ik hem tot begin 2017 online laten staan en af en toe bijgewerkt. Want hij bleef best veel bezoekers trekken.

Meer mogelijkheden voor doe-het-zelven

Vorig jaar heb ik de diverse mogelijkheden om zelf sites te bouwen nog eens bekeken, want ik wilde een nieuwe site voor mijn bedrijf bouwen. Inmiddels biedt de markt voor doe-het-zelvers zonder echte programmeer- en codeerkennis meer en gebruiksvriendelijker mogelijkheden.

Dit zijn de opties:

  • webdesignpakketten als Kompozer (gratis), WebsiteX5 Professional en NetObject Fusion. Daarmee bouw je een site op je eigen computer. Het eindresultaat moet je uploaden naar je website. Later kun je hem gemakkelijk verhuizen naar een andere webhostingprovider
  • sitebuilders van webhostingproviders. Met deze webdesignpakketten bouw je snel een site in de cloud. Verhuizen is meestal niet makkelijk of niet mogelijk
  • content management systemen (CMS) als WordPress, Joomla! en Drupal. Met deze modulaire programma’s bouw je ook een site in de cloud, maar verhuizen is doorgaans geen probleem

Designpakketten: veel creatieve vrijheid

Webdesignpakketten bieden volgens mij de meeste creatieve vrijheid. Ze zijn bovendien makkelijk te bedienen. Uploaden van (wijzigingen van) je site en nieuwe/gewijzigde content hoeft niet altijd meer. Bij sommige pakketten werk je rechtstreeks vanaf je pc aan je site in de cloud, net als bij sitebuilders en CMS. Wel zo makkelijk.

Een screenshot uit het webdesignpakket WebSite X5 Professional.

Een screenshot uit het webdesignpakket WebSite X5 Professional. Je kunt elke pagina verdelen in een aantal vakken. Zo’n vak maak je geschikt voor een bepaalde soort content (bijvoorbeeld tekst, foto’s of een e-mailformulier). Dat doe je door een icoontje uit het menu rechts bovenin naar het vak te slepen. Dan plaats je de content in het vak. Die content kun je vervolgens naar eigen inzicht vormgeven. De bediening van het programma is heel eenvoudig. Ik heb er met plezier een tijdje mee zitten spelen.

Sitebouwers: snel een site online 

Over de meeste sitebuilders die ik tegenkwam, was ik qua creatieve mogelijkheden minder te spreken. Maar je zet er wel snel een aardige site mee in elkaar, die van alle noodzakelijkheden is voorzien. Ze zijn makkelijk te bedienen. Wie weinig tijd en/of zin heeft om de creatieve mogelijkheden van webdesignpakketten uit te buiten, komt met zo’n sitebouwer een heel eind. Aanpassen van content en site is snel te doen.

CMS: mooi maar niet zo eenvoudig

Content management systemen bieden veel meer creatieve mogelijkheden dan sitebuilders. Maar als je er iets leuks van wilt maken, moet je er wel veel tijd in steken. Zeker de eerste keer. Enige kennis van HTMLCSS en de programmeertaal PHP is niet echt noodzakelijk, maar wel érg handig. Daar staat tegenover dat het gebruiksgemak van dergelijke sites groot is. En verhuizen is als gezegd ook geen probleem.

Ik ben WordPress trouw gebleven

Alles afwegende heb ik voor mijn nieuwe sitebouwplannen toch weer gekozen voor WordPress, zij het in een andere setting. Ik ben me zelfs verder aan het verdiepen in HTML en CSS. Ook wil ik wel eens wat meer weten van PHP. Maar dat verhaal vertel ik u een andere keer. Graag tot dan!

Renske