Mijn ervaringen met WordPress

Renske Cramer Creatief artikel over ervaringen met wordpress foto van meisje achter laptop

Met vallen en opstaan naar gebruiksvriendelijke websites

 
Portret van Renske CramerVijf jaar geleden werd ik verliefd op WordPress. Al snel groeide er een warme relatie tussen ons, die alleen maar hechter wordt. Inmiddels heb ik twee zakelijk en twee privésites met dit flexibele contentbeheersysteem gerealiseerd. En daar zal het vast niet bij blijven. Ik heb eigenlijk alleen maar goede ervaringen met WordPress.
 
 

In 2010 wilde ik voor mijn bedrijf (en ook wel een beetje voor mezelf) een weblog beginnen. In computerbladen had ik lovende artikelen gelezen over WordPress, inmiddels ‘s werelds meest gebruikte content management systeem (CMS). Dát leek me wel wat. Een flexibel platform in de cloud. Geen gedoe meer met het uploaden van bestanden, zoals bij mijn oude sites. Snel en gemakkelijk niet alleen de content, maar ook uiterlijk en functionaliteit van je site aanpassen. Tof!

Gratis WordPress-site

Ik las er eerst maar eens een boek over: ‘Succesvol publiceren met WordPress’ van Rogier Mostert. Het helemaal zelf bouwen van een WordPress-site leek me toch niet zo makkelijk. Daar had ik geen tijd voor. Ik vond een andere oplossing: WordPress.com. Dat is een site van Automattic Inc. in San Francisco. Dit bedrijf biedt producten en diensten aan rond WordPress. Je kunt er met een van de WordPress-thema’s (sjablonen) gratis een site inrichten.

Focus op content

Alles wordt voor je geregeld, ook beveiliging tegen narigheid als content spam en malware. Je hoeft je alleen maar bezig te houden met je content. Een ideaal platform dus om nader met WordPress kennis te maken. Enthousiast ging ik aan de slag. Het was wel behoorlijk wennen, want WordPress werkte natuurlijk anders dan mijn oude vertrouwde sitebouwprogramma WebEasy. Ik ontdekte ook al snel dat het handig is als je iets van HTML afweet. Daar ben ik toen ook meteen maar eens ingedoken.

Voor elk wat wils

Maar na een tijdje stevig doorwerken ontstond er toch een werkbare site, die nog tot begin 2017 online heeft gestaan. Ik heb er tot en met 2013 een kleine 500 artikelen voor geschreven. Vooral over mijn vakgebieden, communicatie en marketing. Maar ook over andere zakelijke onderwerpen als management en economie. Over wetenschap en technologie. En over luchtiger onderwerpen als kunst en het zandloper-voedingsmodel.Voor elk wat wils dus.

Renske Cramers oude weblog, een van haar goede ervaringen met WordPress

De oude weblog van mijn bedrijf was mijn eerste site op WordPress.com.

Ervaringen met WordPress positief

Mijn ervaringen met WordPress waren heel positief. Zo positief dat ik in 2011 besloot nog een site bij WordPress.com onder te brengen, ditmaal voor mijn hobbies en andere privézaken. Doordat ik ervaring had opgedaan met het opzetten mijn weblog, verliep dat vrij vlot. Ook ditmaal vond ik het weer heel leuk om te doen. Maar helemáál blij was ik toch niet met mijn verse site. Want er kleven ook een paar nadelen aan WordPress.com.

Nadelen van WordPress.com

Automattic is een bedrijf en moet dus geld verdienen. Daarom hebben ze beperkingen ingebouwd in de gratis sites:

  1. je mag uiterlijk en functionaliteit van je site niet verbeteren met uitbreidingsmodules (plugins)
  2. je webadres bevat de naam WordPress (www.mijnsite.wordpress.com)
  3. als je site veel bezoekers trekt, zet Automattic er advertenties op. De site-eigenaar deelt niet mee in de inkomsten

Beperkingen opheffen? Dollars dokken!

Die beperkingen kun je opheffen. Je kunt bijvoorbeeld een uitbreidingspakket kopen om het uiterlijk van je site wat op te fleuren. Je kunt tegen betaling een gewoon internetadres (www.mijnsite.com) krijgen. En je kunt het plaatsen van advertenties afkopen. Als je serieus meer wilt dan een basissite-met-beperkingen, kan dat financieel nog aardig oplopen.

Baas in eigen site

Voor dat geld kun je makkelijk een eigen webstek huren, waar je lekker je gang kunt gaan. Met je eigen WordPress-installatie en alle plugins die je maar wilt. En dat is wat ik begin dit jaar heb gedaan. Na de tijdrovende selectie van een hostingprovider (wat zijn er veel en wat zijn ze lastig te vergelijken!) was ik klaar voor de verhuizing van mijn WordPress.comsite naar mijn hoogsteigen internetplekje.

Content is makkelijk te verhuizen…

Gelukkig is zo’n WordPress.comsite vrij makkelijk over te brengen naar een eigen domein. Je kunt het tegen een redelijke vergoeding laten doen door een van Automattics happiness engineers (prachtige term vind ik dat nog steeds!). Je kunt het ook best zelf doen. Op de site van WordPress.com staat precies hoe je dat moet aanpakken. Ook elders op internet vind je er meer dan genoeg informatie over.

…ook voor doe-het-zelvers

Zo’n verhuizing bestaat uit de volgende stappen:

  1. het exporteren van je content uit de WordPress.comsite
  2. het importeren van de content op je nieuwe domein
  3. je nieuwe domein voorzien van je thema en de nodige plugins voor bijvoorbeeld de veiligheid
  4. redirects (omleidingsroutes) instellen van je oude naar je nieuwe site, zodat je bezoekers bij WordPress.com niet voor een dichte deur in de vorm van een ‘error 404’ komen te staan

WordPress: gratis en snel te installeren

Op je nieuwe domein moet je uiteraard wel eerst de (gratis) WordPress-software installeren. Die programmatuur is te downloaden van de site van WordPress.org. Veel hostingproviders hebben voor het installeren tegenwoordig een handig hulpmiddel op hun site staan, zoals Installatron. Met een paar muisklikken is het gepiept en kun je aan de slag. Ik ging voor doe-het-zelven, want ik houd wel van een uitdaging ;-) Maar dat zat me niet glad…

Op zoek naar een nieuw thema

Het exporteren en importeren van de content verliep aanvankelijk niet goed. De teksten kwamen wel over, maar de foto’s volgden pas na een flink aantal pogingen.

Renske Cramers oude site Creatief: leerzame ervaringen met WordPress.

Mijn oude Creatief-site op WordPress.com. Normaal gesproken is zo’n site makkelijk te verhuizen naar een eigen site. Maar ik had wat pech…


Vervelender was dat mijn WordPress.comthema op de ‘vrije markt’ niet beschikbaar was. Dat had ik niet verwacht en ik had het dus van tevoren ook niet gecheckt. #beetjedom Ik moest dus acuut een ander thema zoeken en daarop mijn site inrichten. Nu zijn er op internet duizenden (al dan niet gratis) WordPressthema’s te vinden, dus dat werd nog een hele zoektocht. Temeer daar ik nogal wat eisen stelde.

Eisen: flexibel en responsive

Zo wilde ik een thema dat van huis uit al veel (liefst héél veel) aanpassingsmogelijkheden biedt. Bovendien moest het responsive zijn. Daardoor kan elke bezoeker de site goed bekijken, of hij zich nu behelpt met het kleine scherm van een smartphone of achter het grote scherm van een desktopcomputer zit. Ik viel als een blok voor het fraaie doch gratis WP Spirit 01 van het Franse JoomSpirit, dat heel wat concurrenten achter zich laat. (Helaas is het inmiddels niet meer verkrijgbaar. JoomSpirit heeft zich helemaal gericht op Joomla.)

Plugins: vaak trial & error

Ik voegde er eerst wat handigheidjes en beveiligingshulpmiddelen aan toe in de vorm van (eveneens gratis) plugins. Af en toe was dat flink zoeken, want niet elke plugin werkt zomaar (goed) samen met elk thema. Het is vaak een kwestie van trial & error: plugin installeren en dan maar kijken of hij doet wat de bedoeling is. Dat kost soms erg veel tijd. Dat was een van mijn ervaringen met WordPress die ik minder positief vond. (Zie ook mijn artikel ‘Handige WordPress-plugins voor beginners: mijn keuze’.)

Content op maat maken

Tot slot maakte ik de content van mijn WordPress.com-hobbysite op maat voor het nieuwe thema. Daarbij liep ik tegen een paar probleempjes op:

  • de blogberichten werden aanvankelijk niet zichtbaar op de blogpagina. Dat heeft de bouwer van Spirit voor me opgelost
  • de pagina’s met poëzie schaalden niet goed naar apparaten met kleine schermen. Dat kwam doordat ik inspringingen had gebruikt om de gedichten netjes midden op de pagina’s te krijgen. Na enig puzzelen heb ik dat verholpen met een tweekoloms opmaak
  • als je foto’s tegen de linker- of rechtermarge van de pagina plaatst, loopt de tekst er niet mooi omheen. Er ontstaan lege plekken. Die ‘tekstomloop’ heb ik niet goed gekregen. Daarvoor moet ik onder de motorkap van het thema (de CSS) zijn en daar weet ik nog te weinig van. Ook dit heb ik voorlopig maar even opgelost met een tweekoloms opmaak en – in een geval – met een ‘valse tussenkop’ (zonder kopcode). Maar ja, uit het oogpunt van zoekmachineoptimalisatie is dat laatste natuurlijk niet goed.

Uitbouwen en verfraaien

Tja, en nu is het een kwestie van de site verder uitbouwen en verfraaien. WordPress, dit mooie thema en de vele beschikbare plugins bieden daarvoor mogelijkheden te over. En… ik vind het nog steeds erg leuk om te doen. Tegelijkertijd wil ik me verder verdiepen in CSS, HTML en de programmeertaal PHP. Nu alleen nog tijd zien te vinden. <zucht>

Renske

 


Laatste zakelijke site: bouw uitbesteed

Mijn jongste, zakelijke site. Vanwege de goede ervaringen met WordPress koos ik opnieuw voor dit CMS.

Mijn jongste zakelijke site, die begin 2013 live ging.

U mist in het hoofdverhaal op deze pagina nog een zakelijke website? Klopt: mijn laatste zakelijke site, die begin 2013 live ging en heeft gediend tot ik eind 2015 met pensioen ging. 

Die webstek heb ik wel ontworpen, maar ik heb het bouwen uitbesteed aan een deskundige. Ik wilde namelijk allerlei extra’s op die site en ik voorzag dat ik daar niet zo snel uit zou komen. Bovendien zat ik toen net weer eens in een ultradrukke periode.

Teveel plugins

Voor deze website heeft de bouwer een eigen thema ontwikkeld op basis van een van WordPress’ basisthema’s. Daarop is een vracht plugins gekomen. Dat grote aantal heeft wel eens geleid tot problemen. De vuistregel is toch: hoe minder plugins, hoe minder kans op conflicten. En… hoe sneller een site laadt. Uiteindelijk hebben we een aantal van die plugins uitgeschakeld omdat ik ze toch niet meteen gebruikte. Ook weer vanwege dat eeuwige tijdgebrek.

Geleerd van ervaringen

Wijs geworden door deze ervaringen probeer ik het aantal plugins op Renske Cramer Creatief zoveel mogelijk te beperken. En daarom ook heb ik gezocht naar een thema dat op zich al veel mogelijkheden bood. Maar voor alle duidelijkheid: mijn laatste zakelijke site heeft altijd prima gefunctioneerd.