Handige WordPress-plugins voor beginners: mijn keuze

Renske Cramer Creatief artikel over wordpress plugins foto van man achter computer

Voor bijna elke behoefte is er wel een plugin op de markt

 

Portret van Renske CramerHet is zover. U hebt een eigen site gehuurd bij een veelbelovende hostingprovider. Daarop hebt u WordPress geïnstalleerd en u hebt een passend thema gevonden. Nu is het tijd voor wat handige WordPress-plugins (uitbreidingsmodules). Wat hebt u als beginnend WordPresser in elk geval nodig? Wat is praktisch? En waarop moet u letten bij de selectie?
 

In deze bijdrage belicht ik wat handige en bovendien gratis plugins die de functionaliteit en het gebruiksgemak van een WordPress-site flink vergroten. Ik heb ze verdeeld in een aantal categorieën.

Categorieën plugins in dit artikel

 1. plugins voor de veiligheid
 2. plugins voor de goede werking van uw site
 3. plugins voor delen en interactie
 4. plugins voor zoekmachineoptimalisatie (SEO)
 5. plugins voor de productie van tekstuele content
 6. plugins voor widgets
 7. plugins voor visuele content
 8. andere handige plugins

Daaronder staat nog een kader met ander leuks uit de WordPress Plugin Directory.

Keuze bepaald door thema

Mijn keuze is wel bepaald door de bruikbaarheid van de beschreven plugins voor mijn WordPressthema (WPSpirit-01). Want niet elke plugin werkt zomaar (goed) samen met elk thema en/of al geïnstalleerde plugins. Doet een plugin uit dit overzicht het op uw site niet of niet goed, zoek dan gewoon een alternatief. Voor de meeste toepassingen bestaan meerdere plugins waaruit u kunt kiezen. Allicht is er een bij die uw thema wél lust. (Zie ook het kader ‘Verder nog iets van uw dienst?’.)

De makkelijkste manier om plugins te selecteren en te installeren: via het dashboard.

De makkelijkste manier om plugins te selecteren en te installeren: gewoon via het dashboard van uw site.

1. Handige WordPress-plugins voor de veiligheid

U begint uw verkenningstocht door pluginland natuurlijk met exemplaren die de veiligheid van uw site en zijn inhoud garanderen. Mijn advies: neem in elk geval

 

De WordPress plugin directory is een betrouwbare bron voor plugins.

De WordPress plugin directory is een betrouwbare bron voor plugins.

Backuppen kan volautomatisch

Hetzelfde geldt eigenlijk voor een ander aspect van beveiliging: het maken van backups. Ook daarvoor zijn uiteraard tal van plugins beschikbaar, zoals WordPress Backup to Dropbox en BackWPup Free. Maar hostingproviders bieden vaak een eigen backupfaciliteit. Hebt u WordPress op uw site geïnstalleerd met de tool Installatron? Dan kunt u ook die volautomatisch backups laten maken. U hebt er geen omkijken naar. En als zich een probleem voordoet, kunt u snel een vorige versie van uw site terugzetten. Handig!

2. Plugins voor de goede werking van uw site

Nu we de veiligheid op orde hebben, kijken we naar plugins voor een goede werking van uw site. Mijn tips:

 • WP Super Cache. Deze plugin maakt vooral grotere sites stukken sneller. Hebt u veel foto’s op uw site? Gebruik dan WP Smush. Die plugin verkleint fotobestanden, zodat uw site sneller laadt.
 • Redirection produceert automatisch een 301-redirection (omleidingsroute) als u de url van content verandert. Daarmee voorkomt u dat uw bezoekers een errorpagina te zien krijgen omdat uw site de juiste pagina niet kan opdienen. Een goed alternatief is SEO redirection plugin. Die pakt de bekende errors 301, 302, 307 en 404 aan.
 • Broken Link Checker controleert of uw links nog in orde zijn, zodat uw bezoekers bij het aanklikken niet stuiten op een error 404-pagina.
 • Google Analytics by Yoast. Daarmee kunt u nauwkeurig volgen wat er op uw site gebeurt en bepalen wat u nog moet optimaliseren. Ook WP Statistics biedt een goed inzicht in de activiteiten op uw site.

3. Handige WordPress-plugins voor delen en interactie

4. Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Nu gaan we nog twee heel belangrijke dingen regelen, namelijk

 1. dat de zoekmachines uw site vinden en indexeren
 2. dat u met uw content leuk scoort in de zoekresultaten van uw potentiële bezoekers

Dat is nog niet zo eenvoudig, niet in de laatste plaats doordat Google de ‘eisen’ voor tekstuele en visuele content met enige regelmaat aanpast. Maar ook voor SEO zijn heel wat plugins te vinden. Een aanrader vind ik WordPress SEO by Yoast. Hij helpt u niet alleen bij het optimaliseren van uw content, maar doet nog meer nuttigs. Zoals het bijhouden van een XML-sitemap. Een sitemap in de vorm van een shortcode produceert Page-list.

Waarop moet u letten bij plugins?

 • Download uw plugins van een betrouwbare bron. Ik betrek ze bij voorkeur van de WordPress plugin directory van WordPress.org.
 • Hebt u een responsive thema? Neem dan ook responsive plugins!
 • Is de plugin van uw keuze vaak gedownload en goed beoordeeld? Dat is alvast een goed teken.
 • Heeft de ontwikkelaar hem onlangs nog bijgewerkt? Een plugin waaraan lang niets is gedaan werkt mogelijk niet goed meer. 
 • Is de plugin compatibel met uw WordPress-versie?
 • Is hij compatibel met de PHP-versie die uw site gebruikt?
 • Is hij begrijpelijk gedocumenteerd? Sommige ‘gebruiksaanwijzingen’ zijn duidelijk geschreven voor mensen met kennis van CSS en PHP. Ik kwam er soms echt niet uit.
 • Plugins overlappen elkaar soms qua functionaliteit. Pas daarvoor op, want dat kan problemen opleveren.
 • Beperk het aantal plugins zoveel mogelijk. Ze vertragen uw site…

5. Handige WordPress-plugins voor tekstuele content

 • TinyMCE Advanced is een uitbreiding voor de visual editor. Hij werkt samen met
 • Supreme Google Webfonts, een plugin waarmee ik heel blij ben. Je kunt een willekeurig aantal Google-webfonts opnemen in het afrolmenu ‘Lettertype’ van de editor. Een flinke verbreding van uw creatieve mogelijkheden!
 • Schrijft u veel grotere artikelen en/of pagina’s? Dan is de leesbaarheid gediend met een indeling in kolommen. WEN’s Responsive Column Layout Shortcodes en Grid Columns zijn plugins waarmee u dat kunt doen. Ik had de eerste destijds geïnstalleerd op mijn zakelijke site en ik vond hem erg prettig in gebruik.

 6. Slimme plugins voor widgets

 • Met plugins als Widget Options en Dynamic Widgets kunt u bepalen op welke pagina’s uw widgets te zien zijn.
 • Dankzij Black studio TinyMCE Widget beschikt u over een widget met een visual editor (wysiwyg). Erg prettig; u hoeft uw widgets niet meer op een gewone pagina op te maken en naar een tekstwidget over te brengen.
 • Een widget die automatisch een ranglijst van de meest populaire berichten en/of pagina’s op uw site bijhoudt? Daarvoor zijn diverse plugins beschikbaar, als Top 10 en WordPress Popular Posts.
 • In de Simple Image Widget plaatst u snel een aanklikbare afbeelding. Leuk en handig!
 • Responsive Column Widgets is een van de vele plugins waarmee u extra widgetvelden kunt aanmaken, zodat u er meer kunt plaatsen.

  7. Handige WordPress-plugins voor visuele content

Voor visuele content – van infographics en foto’s tot en met animaties en filmpjes – zijn enorm veel plugins beschikbaar. Een paar voorbeelden:

 • WP Smush optimaliseert en comprimeert de foto’s op uw site. Daardoor wordt uw site sneller. En dat is heel belangrijk, want websites moeten tegenwoordig een laadtijd van 1 à 3 seconden hebben. Hoe sneller uw site laadt, des te beter u scoort in de zoekresultaten van o.a. Google. 
 • WP Canvas-Gallery is een uitbreidingsmodule voor WordPress’ ingebouwde fotogalerie.
 • Responsive Lightbox by dFactory toont individuele foto’s en fotogaleries op een groter formaat.
 • Met MetaSlider maakt u snel een lopende ‘diapresentatie’. Het is een van de vele sliderplugins. Ook aardig zijn WordPress Vertical Image Slider (een verticale variant die met thumbnails werkt) en zijn horizontale evenknie Tiny Carousel Horizontal Slider Plus, die is geschreven in jquery script en daardoor uw site niet zo vertraagt.
 • Snel een foto nodig, liefst gratis? PhotoDropper biedt u via een aparte knop in de visual editor een keuze uit een kleine 244 miljoen (!) gratis te gebruiken foto’s (met Creative Commons-licentie). Niet gevonden wat u zocht? Dan kunt u nog eens kijken bij de ruim 10 miljoen foto’s waarvoor u een (geringe) bijdrage moet betalen. Helaas werkte deze plugin niet lekker samen met mijn thema, dus ik heb hem weer verwijderd. Jammer…
 • Media Manager Plus lijkt op PhotoDropper, maar werkt via de knop ‘Media toevoegen’ van de visual editor. Met de gratis variant kunt u naar foto’s zoeken in onder andere Flickr en Instagram. Bij de betaalde variant komen daar onder meer Picasa, Facebook en Twitter bij.

 8. Andere handige hulpjes

 • met MaxButtons maakt u knoppen. Ook met de gratis variant zijn al heel aardige resultaten te bereiken.
 • WordPress PopUp en WP Popup Plugin zijn enkele van de vele plugins waarmee u popups maakt.
 • Favicon by RealFaviconGenerator maakt een favicon aan die ook op bijvoorbeeld smartphones en tablets goed uit de digitale verf komt.
 • 404Page. Daarmee produceert u een eigen pagina voor error 404. Maak er iets grappigs of vriendelijks voor!

 

Renske

 

Verder nog iets van uw dienst?

Hebt u behoefte aan andere plugins? Geen probleem: er staan er duizenden op internet, voor van alles en nog wat. Zoek op trefwoord en u komt vast wel iets passends tegen. Ik heb laatst eens een uurtje rondgesnuffeld in de plugin directory (36.327 plugins) van WordPress.org en stuitte onder andere op het volgende moois:

 • met WordPress Landing Pages maakt en beheert u landingspagina’s. U kunt er ook onder andere A/B-tests mee uitvoeren. Een alternatief is Ultimate Landing Page
 • WordPress Calls to Action helpt u bij het maken en beheren van calls to action. De plugin werkt standalone, maar kan ook samenwerken met het genoemde WordPress Landing Pages en WordPress Leads, dat leads genereert aan de hand van de activiteiten van uw bezoekers. Goede combinatie!
 • plugins voor webshops, zoals het bekende WooCommerce. Voor deze Nederlandstalige plugin zijn weer allerlei slimme uitbreidingsplugins beschikbaar
 • plugins voor bijvoorbeeld het boeken van reizen en het inschrijven voor evenementen
 • plugins voor testimonials, waaronder sliders
 • plugins voor het maken en beheren van meertalige sites 
 • plugins voor het maken van mooie tabellen
 • omrekenplugins voor bijvoorbeeld valuta
 • rekenmodules voor het berekenen van bijvoorbeeld hypotheken en andere kredieten
 • allerlei grappige dingen als Snow Flurry, dat het laat sneeuwen op uw site

Kortom, the sky is the limit. Neem ook eens een kijkje in de pluginschatkamer en u komt vast op leuke, nieuwe ideeën voor uw site.